Vicepresidentieel debat: beide kandidaten kiezen voor aanval, Mike Pence verdedigt Trump niet

Vicepresidentskandidaten Tim Kaine en Mike Pence © REUTERS
Rudi Rotthier

In een debat dat zeker in het begin agressief was, hebben de twee kandidaten voor het vicepresidentschap vooral de aanval gespeeld. De Republikein Mike Pence viel voortdurend Hillary Clinton aan, de Democraat Tim Kaine trok van leer tegen Donald Trump. Pence hield zich opvallend op de vlakte als het erop stond Trump te verdedigen.

Er was vooraf gezegd dat deze twee kandidaten vicepresident bedaagder zouden debatteren, en meer op het programma zouden ingaan dan de presidentskandidaten vorige week deden.

Dat laatste was zeker het geval, maar bedaagd was het niet. Vooral in het eerste halfuur (van een anderhalf uur durend debat) werden vragen van moderator Elaine Quijano genegeerd. De twee kandidaten spraken door mekaar.

Tim Kaine, de Democraat, een senator uit Virginia, begon alsof hij veel koffie ophad (schreef The New York Times) terwijl Republikein Mike Pence, de gouverneur van Indiana, minzaam glimlachte en rustig praatte.

In zijn allereerste tussenkomst gaf Kaine al een serieuze veeg richting Trump: “De gedachte aan Donald Trump als opperbevelhebber maakt ons doodsbang”. Dat ‘ons’ sloeg misschien op zijn zoon in het leger. Ook Pence heeft een zoon in militaire dienst.

Het werd al gauw een duel ten gronde. Pence probeerde verandering te bepleiten en hield zich zover mogelijk van specifieke verdediging van Donald Trump – hij hapte niet toe als Kaine hem met uitspraken van Trump confronteerde. Kaine daagde Pence keer op keer uit: kun je dat verdedigen? Pence ontkende of minimaliseerde soms dat Trump dingen had gezegd (doorgaans ten onrechte). Dat was de tactiek aan Republikeinse kant: aanvallen maar niet verdedigen. Het tegenovergestelde doen van wat Trump vorige week deed: op alle punten verdedigen, en de aanval vergeten.

Trumps schuld

Kaine deed het meer allebei: hij verdedigde Hillary Clinton en viel Trump aan.

Kaine: “Er is een probleem van respect. Trump heeft Mexicanen verkrachters en criminelen genoemd. Hij noemde vrouwen slonzen, varkens, honden. Hij viel een rechter aan omwille van zijn Mexicaanse voorouders, zei dat McCain geen held was omdat hij gevangen genomen werd, en hield de uitzinnige en vooringenomen leugen in stand dat Barack Obama geen burger is”.

Pence: “Als Donald Trump al die dingen gezegd heeft, dan zou hij nog maar een fractie van de mensen beledigd hebben die Hillary Clinton beledigde. Dat was klein bier in vergelijking met Hillary Clinton die de helft van Donald Trumps aanhangers een mand van betreurenswaardigen noemde. Onverbeterlijk”. Dat was duidelijk ook vooraf gepland: Pence probeerde de Clintoncampagne voor te stellen als gestoeld op beschuldigingen en beledigingen.

“Je floept er het Mexico-ding weer uit”, verklaarde hij nadat Kaine voor de tweede keer verwezen had naar Trumps uitspraken inzake Mexicanen.

Kaine verdedigde dan wel Clinton: ze had zich ’s anderdaags verontschuldigd voor de ‘betreurenswaardigen’ (wat niet helemaal klopte, ze had zich verontschuldigd voor ‘de helft’, niet voor de ‘betreurenswaardigen’).

Pence viel Hillary Clintons buitenlands beleid aan, ze had bijvoorbeeld ruimte gelaten zodat “de Russische beer” uit zijn winterslaap kon komen – terwijl Kaine aangaf dat Trump voor 650 miljoen dollar aan buitenlandse schuld heeft en daardoor gebonden zal zijn inzake buitenlands beleid. Het feit dat Trump zijn belastinginformatie niet vrijgeeft, betekent bovendien dat Amerikanen niet kunnen inschatten waar zijn belangen liggen.

Nog opmerkelijk. Pence week behoorlijk wat af van wat Trump eerder zei. Hij noemde Vladimir Poetin “een kleine bullebak van een leider” – daar waar Trump Poetin nog weleens wil prijzen.

Kaine, die in het begin vanwege te gejaagd wellicht de slechtste indruk maakte, werd gaandeweg rustiger. En aan het eind haalde hij uit tactisch standpunt nog een slag binnen. Hij kon uitleggen waarom hij als devoot katholiek toch voor vrije keuze inzake abortus is – een thema dat heel belangrijk is bij (onder meer witte) vrouwelijke kiezers, die soms nog twijfelen over Trump. Pence, een evangelische christen, legde vervolgens uit waarom zijn geloof maakt dat hij tegen abortus gekant is.

Volgens een instant peiling die CNN liet organiseren bij debatkijkers vond 48 procent dat Pence het beter had gedaan, tegen 42 procent Kaine. Bij de kijkers, preciseerde CNN, zaten iets meer Democraten dan Republikeinen.

Partner Content