Vicepresident Burundi 'is naar België gevlucht'

25/06/15 om 04:10 - Bijgewerkt om 04:10

Gervais Rufyikiri, de tweede vicepresident van Burundi, heeft het Centraal-Afrikaanse land verlaten en is naar België gevlucht. Hij deed dat uit protest tegen de plannen van huidig president Pierre Nkurunziza, die een ongrondwettelijke derde ambtstermijn ambieert.

Vicepresident Burundi 'is naar België gevlucht'

Gervais Rufyikiri, op archiefbeeld uit 2013 met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders © BELGA

Dat blijkt uit een interview dat Gervais Rufyikiri gaf op de Franse zender France24.

Huidig president Pierre Nkurunziza maakte eind april bekend dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen. Die aankondiging leidde tot heel wat onrust in het land: het bloedig neerslaan van het protest heeft volgens mensenrechtenorganisaties al aan 80 mensen het leven gekost. Er was ook een tijd sprake van een staatsgreep.

Tijdens een interview met France24 verklaarde tweede vicepresident Rufyikiri nu dat hij de plannen van de president niet langer kan steunen. Hij vreest dat de ambitie van Nkurunziza het land "in een chaos" zal storten.

Studies

De 50-jarige Rufyikiri gaf tijdens het interview ook mee dat hij woensdag om veiligheidsredenen het land had verlaten. Naar eigen zeggen is hij naar België gevlucht en gaf hij het interview vanuit Brussel. De keuze om naar België te vluchten lijkt niet toevallig, want Rufyikiri heeft zijn doctoraat in dit land behaald. Volgens de vicepresident hebben ook al verschillende andere vooraanstaande Burundezen het land moeten ontvluchten omdat ze zich uitspraken tegen president Nkurunziza. Onder hen ook een rechter van het grondwettelijk hof en leden van de verkiezingscommissie.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners