Verzet tegen Senegalese president

29/01/12 om 08:40 - Bijgewerkt om 08:40

De oppositie in Senegal kondigt "verzet" aan tegen Abdoulaye Wade, de 85-jarige Senegalese president van wie de kandidatuur voor de presidentsverkiezingen op 26 februari goedgekeurd werd. Op die goedkeuring volgde ernstig geweld in verschillende steden.

Verzet tegen Senegalese president

© Reuters

De mensen achter het "verzet", waarvan het nog onduidelijk is wat dat precies zal inhouden, bieden weerstand tegen de golf van arrestaties van aanhangers van de Beweging van 23 juni (M23).

'Alles, maar geen geweld'

M23 bestaat uit oppositiepartijen en organisaties uit de burgermaatschappij, die het voortouw nemen in de strijd tegen de kandidatuur van Wade. "We bundelen de krachten daartegen, door verzet te bieden tegen de verdrukking", zegt Macky Salle, een van de leiders van de M23 en kandidaat voor het presidentschap, na een vergadering met andere leiders van de beweging. "We hebben alle Senegalezen opgedragen zich klaar te houden voor verzet."

Salle voegde eraan toe dat alles in het werk gesteld moet worden om Wade zijn kandidatuur te laten intrekken. Voor Salle is het onbespreekbaar dat Wade deelneemt aan de presidentsverkiezingen. "Marsen, sit-ins, verzet, alles tegelijkertijd", zegt Salle, "maar geen geweld."

'Weerstand tegen ambtsmisbruik'

De jongerenbeweging "Y'en a Marre" kondigde eveneens betogingen aan. Zij roepen op tot "weerstand tegen het ambtsmisbruik, tot het recht hersteld is, en de kandidatuur van Wade ongeldig is". Volgens M23 zijn er reeds "tientallen" aanhangers opgepakt in het hele land, onder wie M23-coördinator Alioune Tine. Tine is een bekende mensenrechtenactivist, die nu in een politiekantoor in Dakar zit. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners