Verzekeringen laten Obamacare vallen

Barack Obama © REUTERS

Verzekeraar Aetna heeft beslist het ziekteverzekeringssysteem Obamacare grotendeels vaarwel te zeggen. Het is niet de eerste verzekeringsmaatschappij die dat doet. De verzekeringen beweren dat ze hun broek scheuren aan het systeem.

Aetna heeft dinsdag bekendgemaakt dat het niet langer zal deelnemen aan de uitwisselbeurzen voor Obamacare in 11 van de 15 staten waar ze dat tot dusver doet, en dus onder dat systeem geen mensen in die staten meer zal verzekeren. Volgens de verzekeraar heeft Aetna in het tweede kwartaal te kampen met een verlies van 200 miljoen dollar. 70 procent van degenen die door Aetna verzekerd waren onder Obamacare verliezen nu hun verzekering en moeten op zoek naar een andere maatschappij.

De staat Arizona blijft door deze beslissing helemaal zonder verzekeraar voor Obamacare.

Volgens Aetna zijn degenen die onder Obamacare verzekerd worden te vaak zorgbehoevend, en veel vaker dan in de prognoses was aangegeven. Ze zijn te duur voor de afgesproken premies. Marc Bertolini, ceo van Aetna, voegde toe dat de overheid haar betalingen niet aanpast aan de reële kosten.

20 miljoenen onverzekerden kregen sinds het systeem in 2014 van kracht werd een ziekteverzekering onder Obamacare, dat een combinatie biedt tussen vrije markt, en overheidsinmenging met subsidies en belastingvoordelen. Die combinatie is in zekere zin het probleem. Van rechts wil men de vrije markt volledig of grotendeels herstellen (Donald Trump wil Obamacare afschaffen), van links (Bernie Sanders) wil men eerder een volledig overheidssysteem en een algemene verzekering.

Verkiezingsthema

De regering Obama, bij monde van minister van Justitie Loretta Lynch, reageerde niet blij op de beslissing van Aetna. Zij liet weten dat Aetna de maatregel neemt als represaille voor het feit dat haar departement juridische stappen ondernam om een overname van Humana door Aetna op basis van antimonopoliewetten te verhinderen.

Maar Aetna is niet de eerste verzekeraar die zich gedeeltelijk terugtrekt uit het systeem. Eerder kondigden de giganten UnitedHealth en Humana aan dat ze Obamacare ten dele zullen opgeven omdat het systeem niet oplevert of verlieslatend is.

De problemen met het systeem, en de dreiging van hogere premies voor degenen die geen subsidies krijgen, kunnen een element worden in de verkiezingen. Tot dusver werd Obamacare door de Democraten als een grote overwinning voor Obama voorgesteld, die in de voorstellen van presidentskandidaat Hillary Clinton alleen maar bijgestuurd moet worden. Het zou kunnen dat de bijsturing nu groter zal worden.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content