Verwoestende tornado's in VS eisen minstens 17 levens (video)

28/04/14 om 11:23 - Bijgewerkt om 11:44

Een krachtige reeks tornado's in het midden en het zuiden van de VS kostte aan minstens 17 mensen het leven. President Barack Obama roept op tot federale hulp.

Verwoestende tornado's in VS eisen minstens 17 levens (video)

© Reuters

In de Amerikaanse staten Arkansas en Oklahoma kwamen op 27 april minstens 17 mensen om het leven door enkele vernietigende tornado's die momenteel door het zuiden en het midwesten van de VS razen. 16 Burgers stierven in Arkansas, een andere tornado maakte 1 dodelijk slachtoffer in Oklahoma. Dat meldt Associated Press.

Er was al stormweer voorspeld dat een einde zou maken aan het opvallend rustige weerskarakter van de afgelopen dagen. Het noodweer begon tijdens de ochtend in Oklahoma waardoor de Oklahoma City Memorial Marathon moest worden onderbroken. Vervolgens trok het stormweer verder naar het noorden van Kansas. Om 19.30 uur lokale tijd werden in Arkansas een dozijn tornado's gemeld. Zo schrijft The Guardian. Meteorologen voorspellen dat het dramatische weer zich zal verderzetten naar Mississippi.

Obama belooft steun en hulp

De Amerikaanse president Barack Obama, die zich momenteel in het midden van zijn Aziëtour bevindt, riep vanuit de Filipijnen alvast op tot federale hulp. "Jullie land zal er altijd zijn om hulp te bieden en het gebied weer op te bouwen, hoe lang het ook zal duren", was zijn boodschap aan de getroffenen. Daarnaast loofde hij de hulp die buurtbewoners momenteel bieden aan de slachtoffers die hun huizen zagen worden meegesleurd.

Op Twitter volgde een stortvloed aan reacties en updates van mensen die zich al dan niet in het getroffen gebied bevonden. Velen betuigden meteen steun aan hun medeburgers. Ook filmmateriaal van razende tornado's en de aangerichte schade werden snel verspreid.

Tornado 2011

Drie jaar geleden, in 2011, troffen enkele tornado's eveneens het zuiden en midwesten van de Verenigde Staten. Onder meer Alabama, Mississippi en Kansas werden getroffen door wat een 'perfecte storm' genoemd werd. Naar schatting 348 mensen stierven toen door het noodweer. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners