Verwarring troef bij onderhandelingen TPP-vrijhandelsakkoord in Vietnam

© Belga

In Vietnam onderhandelen de ministers van elf landen in de marge van de top van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) over het vrijhandelsakkoord TPP. Maar over hoe ver die onderhandelingen nu precies staan, bestaat onenigheid.

Laat op donderdagavond gaf de Japanse minister van Economie Toshimitsu Motegi te kennen dat er een principeakkoord bestond over de zogenaamde Trans-Pacific Partnership. Kort daarna werd de Japanner echter teruggefloten door François-Philippe Champagne, de Canadese minister van Buitenlandse Handel, die een akkoord ontkende.

Vrijdag zei de Australische minister van Handel, Steve Ciobo, ook dat er ‘nog meer werk te doen is’, ‘maar we komen dichterbij’. Het TPP-vrijhandelsakkoord werd destijds aangevoerd door de vorige Amerikaanse president Barack Obama. Zijn opvolger Donald Trump besliste eerder dit jaar echter om met Verenigde Staten niet meer deel te nemen aan het akkoord. Nog elf landen zitten momenteel om de onderhandelingstafel: Japan, Australië, Brunei, Canada, Chili, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam.

Partner Content