Verwarring over Belgische militairen in Zuid-Afghanistan

© Belga

Het lijkt er steeds meer op dat er dan toch geen enkele Belgische ontmijner in november 2007 op missie is gestuurd naar het gevaarlijke zuiden van Afghanistan, in tegenstelling tot eerdere berichten.

Het Laatste Nieuws schreef woensdag dat uit de door WikiLeaks gepubliceerde vertrouwelijke documenten over de oorlog in Afghanistan ook blijkt dat Belgische militairen actief zijn geweest in het zuiden van het land.

Zo zouden Belgische ontmijners op 7 november 2007 naar Tarin Kowt in de provincie Uruzgan zijn overgevlogen voor een missie.

Defensie heeft altijd gezegd dat de Belgische militairen in Afghanistan zich beperkten tot Kunduz, in het ‘veiligere’ noorden.

Ontkennen

Hoewel Defensiewoordvoerster Ingrid Baeck woensdagochtend aan de VRT-radio bevestigde dat een viertal ontmijners werden overgevlogen voor een missie, ontkende ze dat later weer.

“Op die dag heeft geen enkele Belgische ontmijner een ‘sweep’ uitgevoerd”, zei Baeck aan Belga, nadat ze daarover bevestiging kreeg van het hoofd van de ontmijningsploeg die in november 2007 op missie was in Kunduz. Hij heeft verzekerd dat ze nooit afzakten naar het zuiden van Afghanistan.

Ook toenmalig minister van Defensie André Flahaut (PS), voormalig chef Defensie August Van Daele en luitenant-generaal Frédéric Vandingenen (ex-chef operaties van het Belgische leger) herinneren zich iets van een dergelijke missie.

Ook bepaalde details uit Het Laatste Nieuws lijken niet te kloppen. Zo is in het rapport van WikiLeaks sprake van een interventie door ontmijners op 8 november in de regio rond Kunduz, in plaats van in Uruzgan.

Bovendien zouden de ontmijners zich in dat geval op enkele minuten tijd van Kunduz naar Uruzgan verplaatst hebben (ruim 300 km verder), om nadien in nauwelijks 22 minuten tijd terug te keren.

Gewond

Volgens de gelekte documenten zou ook het ’toegegeven’ gevecht in juni van dit jaar, na de aanstelling van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) niet helemaal te kloppen.

Waar destijds gesproken werd over een strijd van een uurtje, blijkt het te gaan om zes aanvallen waarbij één Belg gewond raakte. Bovendien zouden de Belgen zich moeten terugtrekken hebben omdat ze geen munitie meer hadden.

Volgens Baeck heeft De Crem daarover gecommuniceerd in de opvolgingscommissie Buitenlandse Opdrachten en in de Kamer.

“Het is wel zo dat niet alle informatie toen onmiddellijk publiek bekend is gemaakt,” aldus Baeck. “Enerzijds omdat kort na zo’n incident niet alle gegevens bekend zijn en anderzijds omdat een deel van die gegevens absoluut vertrouwelijk zijn in het kader van de operationele veiligheid”.

Baeck zegt dat Defensie na dit incident een ander communicatiebeleid is gaan voeren. Ze hekelt wel dat de informatie op het internet is verschenen. “Dat is onverstandig want het is een beetje spelen met de veiligheid van onze mensen ter plaatse,” luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content