Versterkte defensiesamenwerking 25 EU-lidstaten gaat van start

© Knack

Vijfentwintig lidstaten van de Europese Unie hebben maandag formeel het licht op groen gezet voor een versterkte samenwerking op het vlak van defensie en veiligheid. Het initiatief moet het pad effenen naar een Europese defensieunie.

De ministers van Buitenlandse Zaken namen maandag in Brussel het formele besluit voor de lancering van de zogeheten ‘permanente structurele samenwerking’ (Pesco in het EU-jargon).

Enkel Denemarken, Malta en het vertrekkende Groot-Brittannië doen niet mee.

Die samenwerking, geïntroduceerd in het verdrag van Lissabon, biedt bereidwillige lidstaten een kader om samen een Europese defensiecapaciteit op te bouwen, in gemeenschappelijke projecten te investeren en de operationele slagkracht van hun legers te versterken.

De Europese samenwerking start met zeventien concrete projecten die begin volgend jaar gelanceerd worden. Zo willen de lidstaten een medische eenheid, een netwerk van logistieke hubs en een Europees centrum voor militaire opleidingsmissies in het leven roepen. België zal de leiding nemen over een project voor de ontwikkeling van onderzeese drones die mijnen kunnen opsporen en ontmantelen.

De versterkte defensiesamenwerking is één van de werven waarop de lidstaten het Europese project willen herlanceren na de brexit. Ook het aantreden van president Donald Trump deed in Europese beleidskringen het besef toenemen dat de militaire afhankelijkheid van de Verenigde Staten afgebouwd moet worden. Het draagvlak is dan ook groot. Vorige maand gaven al 23 lidstaten te kennen dat ze willen deelnemen en in extremis sloten ook Portugal en Ierland zich nog aan.

Enkel Denemarken, Malta en het vertrekkende Groot-Brittannië doen niet mee.

Partner Content