Verslag uit Kiev: 'Dit doet denken aan het begin van een burgeroorlog'

20/02/14 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:11

Op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn nieuwe gevechten uitgebroken tussen manifestanten en de oproerpolitie, ondanks het bestand dat president Viktor Janoekovitsj had aangekondigd. VTM-journalist Patrick Van Gompel staat op het plein. 'Deze taferelen doen sterk denken aan de start van een burgeroorlog'.

Verslag uit Kiev: 'Dit doet denken aan het begin van een burgeroorlog'

© Reuters

Ondanks de wapenstilstand die president Janoekovitsj en enkele oppositieleiders overeen zijn gekomen, en die een geplande nieuwe aanval van veiligheidstroepen op het Onafhankelijkheidsplein heeft afgewend, laait het geweld weer op. De duizenden manifestanten gooien brandbommen en molotovcocktails naar de politie, die reageert met traangas.

De strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan met scherp te schieten. Er zijn berichten dat sluipschutters van de oppositie op de politie vuren en omgekeerd.

'Levensgevaarlijk'

Patrick Van Gompel staat voor het VTM-nieuws aan het Onafhankelijkheidsplein. Vanop de tiende verdieping van een hotel heeft hij een goed overzicht.

'Het is hier levensgevaarlijk. Momenteel zijn er in de straten rond het plein hevige gevechten aan de gang tussen betogers en de oproerpolitie,' zegt hij aan Knack.be. 'De betogers beschikken over stokken, schilden en blijkbaar ook wapens, de politie moet gaan lopen. Wij hebben hier al tientallen gewonden afgevoerd zien worden.'

Burgeroorlog

De taferelen zijn hallucinant, zegt Van Gompel. 'Op het plein branden nog altijd barricades, de betogers hebben verdedigingsmuren van vuilnis opgetrokken die ze in brand steken. Als de wind slecht zit, dan zitten de veiligheidstroepen in een dikke zwarte rook. Manifestanten die nu nog op het plein staan, behoren tot een harde kern die bereid is om te sterven.'

Van Gompel vreest dat het geweld in Kiev niet zal stoppen vóór president Janoekovitsj aftreedt en er nieuwe verkiezingen komen. 'Dit doet mij sterk denken aan de start van een burgeroorlog.'

Verslag uit Kiev: 'Dit doet denken aan het begin van een burgeroorlog'

© AFP

Spoedoverleg

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski en zijn Franse en Duitse collega's Laurent Fabius en Frank-Walter Steinmeier reizen vandaag naar Kiev. Ook Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, trekt naar de Oekraïense hoofdstad.

In de loop van donderdagmiddag zitten de Europese buitenlandministers voor spoedoverleg samen om sancties tegen Oekraïne te bespreken.

Dodental

Intussen is de slachtofferbalans na de zware rellen van 18 februari opgelopen tot 28 doden en 287 gewonden die nog in het ziekenhuis liggen. De cijfers komen van het ministerie van Gezondheid.

Lees meer over:

Onze partners