Verschillende ngo's zetten reddingsoperaties op Middellandse Zee stop

13/08/17 om 10:01 - Bijgewerkt om 15:57

Bron: Belga

Daags na Artsen Zonder Grenzen hebben twee andere ngo's zondag beslist om de reddingsoperaties op de Middellandse Zee stop te zetten. Sea Eye zet geen schepen meer in om vluchtelingen uit het water te halen omwille van een 'veranderde veiligheidssituatie in de westelijke Middellandse Zee'. Ook Save the Children stopt ermee omdat de Libische kustwacht haar eigen 'search and rescue zone' uitbreidt.

Verschillende ngo's zetten reddingsoperaties op Middellandse Zee stop

© Reuters

De Duitse ngo Sea Eye verwijst naar de 'onbepaalde en eenzijdige uitbreiding van de territoriale wateren die de Libische regering aankondigde - samen met een expliciete bedreiging naar de private ngo's toe'. Onder die omstandigheden is een reddingsoperatie niet langer mogelijk, waarbij de organisatie verwijst naar de veiligheid van de medewerkers.

Save the Children laat weten hun schip in de haven van Malta te houden tot er meer duidelijkheid is over de veiligheidssituatie.

Ook Artsen zonder Grenzen wil voorlopig geen zoek- en reddingsoperaties meer uitvoeren. Het 'Maritime Rescue and Coordination Centre' in Rome (MRCC) waarschuwde de hulporganisatie voor veiligheidsrisico's in verband met de bedreigingen van de Libische kustwacht, die tegen schepen van humanitaire organisaties in internationale wateren voor de Libische kust zijn gericht.

Artsen Zonder Grenzen doelde daarmee op berichten dat de Libische autoriteiten een eigen 'search and rescue zone' willen vastleggen, die de toegang voor ngo's tot de internationale wateren moet beperken. Artsen Zonder Grenzen vreest dat hierdoor meer vluchtelingen en migranten het leven zullen laten op de Middellandse Zee.

Voor Artsen zonder Grenzen vormde de onlangs goedgekeurde operatie van de Italiaanse marine ter ondersteuning van de Libische kustwacht een bijkomend 'zorgwekkend element in een steeds vijandiger wordende omgeving voor levensreddende operaties'. Artsen zonder Grenzen beticht de Europese landen ervan om samen met de Libische autoriteiten migranten te beletten op zoek te gaan naar veiligere oorden.

Proactiva Open Arms wil de reddingsoperatie wel voortzetten, zo laat de Spaanse ngo aan de krant La Repubblica weten.

Intussen feliciteert de Italiaanse buitenlandminister Angelino Alfano in een interview zondag in de krant la Stampa de versterkte controle in Libië. Dat is een teken dat de situatie op de Middellandse Zee naar een nieuw evenwicht gaat. Ook de beslissing van Artsen Zonder Grenzen kadert volgens Alfano in een nieuw evenwicht: 'die wateren zijn niet langer van iedereen, maar van Libië'. Hij wil verdrinkingen vermijden door het aantal vertrekkers in te dammen en bij te dragen om de omstandigheden in de Libische vluchtelingenkampen te verhogen.

De Libische marine zei inmiddels dat de uitbreiding van de search and rescue zone en het bevel aan buitenlandse schepen om er weg te blijven conform de internationale wetgeving zijn.

Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen er dit jaar, situatie tot 9 augustus, 96.861 migranten toe in Italië en lieten 2.242 anderen het leven bij die oversteek. In vergelijking met die periode een jaar eerder nam vooral het aantal slachtoffers af: -17,4 procent. Het aantal migranten daalde 3,5 procent. In de maand juli lag het aantal aankomers in Italië (11.459) voorts voor het eerst sinds januari lager dan het aantal twaalf maanden eerder (23.552). Die trend zet zich fors door in augustus.

Onze partners