Verschillende doden nadat Congolese leger op straat komt om betogingen tegen Kabila te stoppen

Joseph Kabila voor een speech op 5 april 2017 © Belga

Precies een jaar geleden werd een akkoord afgesloten: eind 2017 zouden er verkiezingen georganiseerd worden. Intussen is Joseph Kabila nog steeds president van Congo.

In Congo groeit de onrust nadat het leger op verschillende plaatsen in het land een vreedzame mars probeerde te verhinderen. De protestmarsen, die door de machtige katholieke Kerk op touw gezet werden, komen er uit onvrede met de verlenging van de macht van president Joseph Kabila.

Exact een jaar geleden bemiddelde de Kerk een akkoord tussen regime en oppositie dat Kabila nog tot eind 2017 de tijd gaf om verkiezingen te organiseren, maar dat Sylvesterakkoord werd dus niet gerespecteerd. Dat maakt Kabila voor zijn tegenstanders een illegitieme president vanaf 1 januari 2018.

De voltallige oppositie en het middenveld, die op het vertrek van Kabila aandringen, schaarden zich achter de oproep tot protestmarsen. De manifestaties werden echter verboden door de autoriteiten, net als alle voorgaande manifestaties in Congo. In aanloop naar de protesten van zondag had Sylvano Kasongo, hoofd van de politie in Kinshasa, gezegd dat iedereen die op straat zou komen ‘de politie op zijn of haar weg zal vinden’. Sinds zaterdagavond is sms’en en mobiel internet onmogelijk gemaakt, op vraag van het regime.

Verschillende doden

Buiten een kerk in Matete, een wijk in de hoofdstad Kinshasa, hebben de veiligheidsdiensten twee mannen doodgeschoten. Dat meldt Ida Sawyer, directeur Centraal-Afrika bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, op Twitter. ‘De veiligheidsdiensten drijven vreedzame betogers, die willen dat president Joseph Kabila aftreedt, uiteen’, aldus Sawyer. ‘In heel de hoofdstad is de politie massaal ontplooid en zijn wegversperringen opgeworpen.’

Aan de Notre-Dame kathedraal in de volkswijk Lingwala gebruikten de veiligheidsdiensten traangas toen oppositieleider Félix Tshisekedi er aankwam. Militairen trokken nadien de belangrijkste kerk van de Congolese hoofdstad binnen en vroegen de aanwezigen te vertrekken. De priester vroeg daarop de christenen terug te keren naar huis ‘want er staat een indrukwekkend aantal militairen en agenten klaar om te schieten’.

Ook in de centraal-Congolese provincie Kasaï is het onrustig. Volgens het persagentschap AFP vond een schietpartij plaats in Kananga. Militairen openden het vuur op een groep katholieken die wilden verzamelen voor een mars. Een man werd daarbij doodgeschoten.

is zondag een man doodgeschoten in de marge van een protestmars tegen president Joseph Kabila. Dat heeft een journalist van het Franse persagentschap AFP vastgesteld.

Partner Content