Verpleger besmet met ebola in VS: 'Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd'

12/10/14 om 16:56 - Bijgewerkt om 17:35

In de VS is een nieuw geval van ebola geregistreerd. Het gaat om een verpleger die bij het verzorgen van een Liberiaanse patiënt geïnfecteerd raakte. Hij zou de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd hebben.

Verpleger besmet met ebola in VS: 'Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd'

© Belga

De Gezondheidszorg van Texas heeft een nieuw geval van ebola gemeld in de VS. Een verpleger raakte in een ziekenhuis in Dallas besmet bij het verzorgen van een Liberiaan die woensdag aan de besmettelijke ziekte is overleden. Het was de eerste besmetting met ebola van mens tot mens in de VS, en het tweede dergelijke geval buiten Afrika, na één in Spanje.

Eerst werd gezegd dat de verpleger het aanbevolen beschermende pak droeg, maar Tom Frieden, directeur van de gezondheidsautoriteiten (CDC), beweert nu dat de man de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd heeft.

'We weten niet wat er is gebeurd bij de verzorging van de index patient, de originele patiënt uit Liberia', aldus Frieden. 'Op een bepaald punt is het protocol niet nageleefd en dit heeft tot de infectie geleid.'

De toestand van de patiënt, die om absolute confidentialiteit omtrent zijn identiteit heeft verzocht, is 'stabiel', aldus een dokter. Hij vertoeft in quarantaine.

(Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners