'Veroordeelde terrorist ontmaskerd tussen asielzoekers in Italië'

09/11/15 om 08:22 - Bijgewerkt om 08:24

Een eerder door Italië veroordeelde en uitgewezen terrorist heeft geprobeerd het land weer binnen te raken door zich voor te doen als asielzoeker op het eiland Lampedusa.

'Veroordeelde terrorist ontmaskerd tussen asielzoekers in Italië'

Afrikaanse bootvluchtelingen in Libië © Reuters

Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica. De feiten dateren van 4 oktober maar raakten nu pas bekend. Volgens de krant probeerden de autoriteiten het nieuws stil te houden om geen paniek te veroorzaken. De vrees bestaat immers dat terroristen gebruik maken van de boten met migranten en vluchtelingen om te proberen onopgemerkt Europa binnen te raken.

Veroordeelde terrorist

Het gaat om de 38-jarige Mehdi Ben Nasr. Hij werd in 2008 gearresteerd in Novellara en veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Vorig jaar werd hij vrijgelaten en uitgewezen aan zijn geboorteland Tunesië.

Ben Nasr werd beschouwd als het hoofd van een terroristische cel die banden met Al-Qaeda had. Bij zijn arrestatie zijn naar verluidt handleidingen gevonden voor het vervaardigen van explosieven.

De man geldt ook als een van de gevaarlijkste terroristen die bekend zijn bij de Italiaanse veiligheidsdiensten, wegens zijn rol in de rekrutering van jihadisten voor Syrië, Irak en Afghanistan.

Vingerafdrukken

Volgens La Repubblica keerde de man vorige maand terug met een boot die vanuit Libië was vertrokken en door de Italiaanse marine in veiligheid was gebracht op Lampedusa. Daar deed hij zich voor als Mohamed Ben Sar, een asielzoeker die wegens politieke vervolging in Tunesië naar familie in het noorden van Europa wilde reizen.

Zijn ware identiteit kwam aan het licht na analyse van vingerafdrukken, aldus nog de krant. Hij is intussen weer gerepatrieerd en overgedragen aan de Tunesische veiligheidsdiensten. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners