'Verontrustende situatie in Jemen: aantal kindsoldaten vervijfvoudigd'

03/06/16 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:03

De VN heeft de Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië op de zwarte lijst gezet, vanwege haar kinderrechtenschendingen in Jemen.

'Verontrustende situatie in Jemen: aantal kindsoldaten vervijfvoudigd'

Het puin na een bombardement van de door Saudie-Arabië geleide coalitie in Jemen in februari 2016. © REUTERS

De secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft de Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië op de zwarte lijst geplaatst van landen die de kinderrechten schenden, en haar verantwoordelijk gesteld voor de dood van honderden minderjarigen in Jemen.

De Houthi-rebellen, die de Jemenitische hoofdstad Sanaa controleren, worden eveneens vernoemd in het VN-rapport van 2015 over de kindslachtoffers in gewapende conflicten in 14 landen.

"In meerdere conflictsituaties hebben luchtoperaties bijgedragen tot een complexe omgeving waar veel kinderen gedood en verwond worden", stelde Leila Zerrougui, de speciale VN-gezant voor kinderen en gewapende conflicten.

Kindsoldaten

"Vooral de situatie in Jemen is bijzonder verontrustend met een vervijfvoudiging van het aantal gerekruteerde kinderen om te vechten en een verzesvoudiging van kinderen die gedood en verwond werden in vergelijking met 2014", zo klinkt het in een mededeling.

Volgens het rapport is de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, die strijdt tegen de Houthi-rebellen, verantwoordelijk voor 60 procent van de 785 gedode en 1.168 verwonde kinderen in Jemen vorig jaar.

Van de 762 door de VN geregistreerde kindsoldaten werd 72 procent ingelijfd door de Houthi-rebellen, 15 procent door regeringsgezinde troepen en 9 procent door Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (Aqap).

Banden met Iran

Onder leiding van Ryad startte de Arabische coalitie eind maart 2015 een militaire operatie tegen de Houthi-rebellen, die ze ervan beschuldigde banden te hebben met Iran, om hun opmars in het zuiden van Jemen te stoppen. De Houthi-rebellen, die trouw zijn aan de voormalige Jemenitische president Ali Abdallah Saleh, hebben grote delen van het land ingenomen.

De VN waarschuwden al meermaals voor de humanitaire catastrofe in het arme land waar sinds maart 2015 al meer dan 6.400 mensen gedood werden. (Belga/AVE)

Onze partners