Vermiste vlucht AirAsia lijkt gevonden

31/12/14 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

Het ziet ernaar uit dat de vlucht van AirAsia, QZ8501, gevonden is. Sonarbeelden wijzen op een groot, donker object op de zeebodem, zeven lijken zouden uit zee zijn gehaald en er werden wrakstukken zoals een vliegtuigdeur gevonden. De zoektocht naar de zwarte dozen verloopt moeizaam door het slechte weer.

Vermiste vlucht AirAsia lijkt gevonden

Zoektocht QZ8501 AirAsia © Reuters

Schepen en vliegtuigen speuren de Javazee sinds zondag af, toen vlucht QZ8501 van AirAsia met 162 mensen aan boord na 40 minuten vliegen van de radar verdween. Het vliegtuig was op weg van de Indonesische stad Surabaya naar Singapore.

Lichaam steward AirAsia gevonden

Nadat de piloot gevraagd had om tot boven de elf kilometer te stijgen, verdween het vliegtuig van de radar. Enkele dagen later werden voorwerpen gedetecteerd in de Javazee op zo'n tien kilometer van waar het vliegtuig het laatst gelokaliseerd werd. Het ging om bagage, een vliegtuigdeur, reddingsvesten en andere.

Ook werden zeven lichamen gevonden in ondiep water voor de kust van Borneo. Een van de lichamen zou een uniform van AirAsia dragen, het gaat om een steward of stewardess, zo meldt Agence France-Presse. Er werden nog geen overlevenden gevonden.

In Surabaya worden voorbereidingen getroffen om de lichamen te identificeren. De slachtoffers zullen met 130 ambulances naar een politieziekenhuis worden gebracht, ook zal er DNA van familie verzameld worden.

Moeilijke zoektocht

'We hopen dat het over het vliegtuig gaat, zodat de evacuatie snel kan gebeuren', zei Hernanto van het opsporing- en reddingagentschap tegen AFP. Eerder zou een vliegtuig een schaduw bespeurd hebben in zee, die zou lijken op het silhouet van het gecrashte toestel. Nu wijzen ook sonarbeelden daarop. Er zou zo'n 30 tot 50 meter onder water een groot, donker object te zien zijn.

Maar de zoektocht naar het wrak wordt bemoeilijkt door drie meter hoge golven en hevige wind. Duikers kunnen de zone van de vermoedelijke crash niet naar behoren onderzoeken.

Voordat de zwarte dozen - die opnames uit de cockpit en vluchtgegevens bevatten - gevonden worden, is het gissen naar de oorzaak van het incident. De volledig geklede lichamen kunnen erop wijzen dat de Airbus A320-200 nog intact was toen die het water raakte.

Aerodynamische stilstand

'De wrakstukken zijn nog vrij intact, wat suggereert dat het vliegtuig pas opbrak toen het in contact kwam met het wateroppervlak, niet in de lucht', aldus voormalig piloot Neil Hansford tegen AFP. Wat de theorie van een aerodynamische stilstand ondersteunt.

Het vliegtuig verdween van de radar toen de piloot geen toestemming kreeg om te stijgen - hij wilde zo een storm ontwijken - omdat er te veel luchtverkeer was.

Aan boord van vlucht QZ8501 waren 155 Indonesiërs, drie Zuid-Koreanen, een passagier uit Singapore, een uit Maleisië en een uit Groot-Brittannië. De copiloot was Frans.

AirAsia had sinds zijn budgetvluchten in 2002 startten geen vliegtuigcrashes gekend. De Maleisische luchtvaartmaatschappij had een uitstekende geschiedenis als het op veiligheid aankwam.

Lees meer over:

Onze partners