Vermist vliegtuig: Verdachte tickets geboekt vanuit Iran

11/03/14 om 05:55 - Bijgewerkt om 09:27

De tickets van de twee passagiers met een vals paspoort aan boord van vlucht MH370 van Malaysia Airlines, werden bij twee Thaise reisagentschappen besteld door een Iraanse man.

Vermist vliegtuig: Verdachte tickets geboekt vanuit Iran

Een Vietnamees luchtmachtvliegtuig speurt naar de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines. © REUTERS

Een van de twee passagiers die met een gestolen paspoort op het vermiste toestel van Malaysia Airlines waren geraakt, was een 19-jarige Iraniër, zo heeft de politie in Maleisië bekendgemaakt. De tiener zou geen link hebben met een terroristische organisatie.

De 19-jarige Pouria Nour Mohammad Mehrdad reisde met een Oostenrijks paspoort dat eerder in Thailand gestolen werd, verklaarde politieinspecteur Khalid Abu Bakar. Volgens de politie wilde de Iraniër naar Duitsland gaan, om daar asiel aan te vragen. De man wilde vanuit Kuala Lumpur, via Peking en Amsterdam, naar Frankfurt vliegen. De tiener stond bij de buitenlandse inlichtingendiensten niet geregistreerd als lid van een terroristische organisatie, zo luidde het nog.

De tickets werden besteld bij de reisagentschappen Grand Horizon en Six Stars Travel. Een andere man met de Iraanse nationaliteit betaalde ter plaatse beide tickets. Die persoon heeft een zaak voor fotokaders in het Thaise vakantieoord. "We hebben hem ondervraagd, maar hebben geen verdachte elementen ontdekt. het is te vroeg om te bepalen of terroristen betrokken zijn in deze zaak."

Ook in Groot-Brittannië wordt gespeculeerd dat de twee bewuste passagiers Iraniërs zijn. Een man uit Kuala Lumpur zei aan de Iraanse dienst van de BBC dat beide mannen voor de vlucht bij hem woonden.

China zet satellieten in

Intussen wordt de zoektocht naar de Boeing 777 die afgelopen weekend van de radar verdween voortgezet. Het Chinese ministerie van Defensie zet tien satellieten in bij de zoektocht naar vlucht MH370. Die satellieten die beelden met hoge resolutie kunnen maken, monitoren nu permanent het gebied waar het toestel verdween.

Ook dinsdagochtend plaatselijke tijd waren er opnieuw meldingen van brokstukken die mogelijk afkomstig zouden kunnen zijn van het vliegtuig. Schepen zijn onderweg naar om dit te verifiëren.

Teams uit negen landen zetten op de vierde dag van de verdwijning de zoektocht voort. Het zoekgebied werd uitgebreid. (Belga/TV/AVE)

Onze partners