'Vermist vliegtuig veranderde van koers voor verdwijning'

11/03/14 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:51

De Maleisische luchtmacht zegt op basis van de militaire radar dat het vermiste vliegtuig met 239 inzittenden na het opstijgen onaangekondigd van zijn geplande route is afgeweken, in westelijke richting.

'Vermist vliegtuig veranderde van koers voor verdwijning'

Een grootschalige zoekactie heeft nog niets opgeleverd © AFP

Boven de Golf van Thailand zou de Boeing plots naar het westen gekeerd zijn en mogelijk ook lager gaan vliegen zijn. Een verklaring daarvoor kan zijn dat de piloten rechtsomkeert wilden maken, terug naar Kuala Lumpur waar de Boeing 777 was opgestegen. Vreemd is echter dat ze dat niet hebben aangekondigd en er is ook geen noodsignaal verstuurd.

Massale zoektocht

Drie dagen na het verdwijnen van het vliegtuig is er nog geen concreet spoor naar het vermiste vliegtuig en is er nog geen bevestiging dat brokstukken die in zee zijn gevonden, afkomstig zijn van het toestel. Daarom is het gebied waar gezocht wordt verder uitgebreid. Er wordt nu ook gezocht op plaatsen die niet op de vliegroute van het toestel lagen.

Minstens 40 schepen en 34 vliegtuigen uit negen landen (Australië, China, Thailand, Indonesië, Singapore, Vietnam, de Filipijnen, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, nvdr.) nemen deel aan de zoekactie voor de kusten van Vietnam en Maleisië.

'Geen terrorisme'

De internationale politieorganisatie Interpol heeft intussen de namen bekendgemaakt van de twee passagiers die met een gestolen paspoort aan boord waren geraakt. Het gaat om twee Iraanse mannen, Pouri Nourmohammadi (18) en Delavar Seyedmohammadreza (29).

De twee gebruikten eerst hun Iraans paspoort om van Doha in Qatar naar Kuala Lumpur te vliegen. Daar slaagden ze erin om aan boord van vlucht MH370 te geraken door gebruik te maken van gestolen paspoorten: een Oostenrijks en een Italiaans. Volgens Noble gaat het wellicht om mensensmokkel of -handel. De mogelijkheid dat het vliegtuig betrokken was bij een terroristische aanslag wordt daarmee steeds minder waarschijnlijk, aldus Interpol.

Lees meer over:

Onze partners