Verliezende Odinga hekelt fraude bij verkiezingen in Kenia

07/03/13 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

Het kamp van Raila Odinga, die het moet afleggen tegen Uhuru Kenyatta, vraagt om de stemmentelling te stoppen omdat er geknoeid zou zijn met resultaten.

Verliezende Odinga hekelt fraude bij verkiezingen in Kenia

© AFP

Het blijft wachten op de definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen in Kenia. Het kamp van Raila Odinga, die het volgens de voorlopige resultaten moet afleggen tegen Uhuru Kenyatta, vraagt om de stemmentelling te stoppen omdat er geknoeid zou zijn met resultaten.

Odinga's running mate Kalonzo Musyoka zei aan de pers: 'Wij hebben bewijzen dat er met de ontvangen resultaten is geknoeid. In sommige gevallen overschrijdt het totale aantal stembiljetten het aantal geregistreerde kiezers'. De uittredende vicepresident heeft echter benadrukt dat zijn beschuldigingen geen 'oproep zijn om op straat te komen'.

Het tellen van de stemmen in Kenia heeft veel vertraging opgelopen door technische problemen. Volgens de voorlopige resultaten kan vicepremier Uhuru Kenyatta rekenen op 53 procent van de stemmen, zijn uitdager Raila Odinga op 42 procent. Een kandidaat heeft 50 procent van de stemmen nodig, anders volgt er een tweede stemronde.

Geweld

De verkiezingen in Kenia zijn de eerste sinds die van eind 2007. Toen braken etnische rellen uit nadat Odinga de herkozen president Mwai Kibaki beschuldigde van fraude. Meer dan 1.000 mensen kwamen om het leven. Kibaki is na twee termijnen nu niet meer herkiesbaar.

Uhuru Kenyatta is de zoon van Jomo Kenyatta, de eerste Keniaanse president na de onafhankelijkheid, en heeft de steun van Kibaki. Opmerkelijk is dat hij volgende maand terecht moet staan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Kenyatta wordt beschuldigd van het aanstoken van aanvallen op aanhangers van Odinga in 2007, maar ontkent dat.

Onze partners