Verkiezingsstrijd in Venezuela barst los

12/03/13 om 20:15 - Bijgewerkt om 20:15

Hoewel de verkiezingscampagne officieel pas twaalf dagen voor de Venezolaanse verkiezingen begint, is de strijd tussen Nicolas Maduro (60) en Henrique Capriles (40) al volop bezig.

Verkiezingsstrijd in Venezuela barst los

© Reuters

Hugo Chávez, de vorige president van Venezuela, verloor onlangs een twee jaar durende strijd tegen kanker. Hoewel de grondwet stelt dat nieuwe presidentsverkiezingen binnen de maand moeten plaatsvinden, heeft de kiescommissie laten weten dat deze pas zullen doorgaan op 14 april. Nicolas Maduro, momenteel waarnemend president, en oppositieleider Henrique Capriles nemen het tegen elkaar op.

Zoon van Chávez Nicolas Maduro, buschauffeur in een vroeger leven, is sinds de jaren negentig actief in de politiek. Hij startte als vakbondsafgevaardigde maar schopte het uiteindelijk tot minister van Buitenlandse Zaken. Hij is lid van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) en werd doorheen de jaren de vertrouweling van president Hugo Chávez. In december duidde Chávez, verzwakt door kanker, Maduro aan als zijn opvolger.

En daar maakt Maduro nu strategisch gebruik van. "Ik ben Chávez niet, maar ik ben zijn zoon. Ik ben zoals jullie, een werker. Jullie en ik zijn Chávez", was in zijn speech te horen. Hij laat weten de politieke lijn van Chávez verder te willen zetten en laat dat merken door zich te keren tegen onder andere het imperialisme en de Verenigde Staten. Daarnaast maakt hij gebruik van dezelfde linkse populistische taal die typerend was voor Chávez.

Mocht Maduro winnen, zou er dan ook niet veel veranderen. Het binnenlands beleid zal grotendeels hetzelfde blijven en ook de sterke banden met Cuba zullen hoogstwaarschijnlijk behouden worden.

'Jij bent Chávez niet'
Daartegenover staat oppositieleider Henrique Capriles Radonski, momenteel gouverneur van de deelstaat Miranda. Hij streeft naar een gematigd centrumlinkse samenleving met als hoofddoel een eerlijk en objectief rechtssysteem, een vrije markteconomie en gelijke kansen voor alle burgers. Hij heeft aandacht voor de dagelijkse problemen zoals misdaad, inflatie en gezondheid.

Ook tijdens de vorige presidentsverkiezingen stelde Capriles zich kandidaat, maar moest met 44 procent van de stemmen de duimen leggen tegen Chávez die 55 procent van de stemmen voor zich wist te winnen.

Volgens de meeste analisten zal Capriles ook in deze verkiezingen het onderspit delven. Maduro heeft het voordeel in te kunnen spelen op de sympathiegevoelens van het volk tegenover Chávez. Ook de peilingen tonen aan dat Capriles 14 procent achterstand heeft op Maduro. Toch blijft de oppositie positief. Maduro mag dan wel de trouwe vazal van Chávez geweest zijn, hij heeft niet hetzelfde charisma.

En dat heeft ook Capriles opgemerkt, "Nicolas, ik ga je geen vrij spel geven... Jij bent Chávez niet." Daarnaast probeert hij ook de betrouwbaarheid van Maduro in twijfel te trekken. "Nicolas heeft het land maandenlang voorgelogen over de gezondheidstoestand van Chávez. Jij maakt misbruik van een overledene omdat je het land niets anders te bieden hebt", aldus Capriles. (LS)

Onze partners