Verkiezingspoll: 'François Hollande verliest van Marine Le Pen'

02/05/13 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

Mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden in Frankrijk dan zou de rechtse Marine Le Pen meer stemmen halen dan huidig president François Hollande. Een jaar na zijn aantrede is zijn populariteit flink gedaald.

Verkiezingspoll: 'François Hollande verliest van Marine Le Pen'

© Reuters

Nog enkele dagen en Frans president François Hollande viert zijn eerste verjaardag als president. En hoewel hij vorig jaar nog vlot Marine Le Pen versloeg, blijkt nu uit verschillende polls dat Le Pen evenveel of meer stemmen zou halen, moest de verkiezing vandaag worden overgedaan.

Een eerste onderzoek uitgevoerd door CSA voor de Franse economische-informatieketen BFMTV stelt vast dat huidig president François Hollande als verliezer uit de bus zou komen. Volgens dit onderzoek is 23 procent van de ondervraagden bereid om voor Marine Le Pen (Front National) te stemmen. 19 procent zou opnieuw voor de huidige president kiezen. De poll plaatst voormalig president Nicolas Sarkozy op koppositie, met 34 procent, moest hij opnieuw deelnemen aan verkiezingen.

Eerder werd een andere enquête gepubliceerd waaruit bleek dat Le Pen en Hollande rond het zelfde niveau van 22 procent schommelen.

Deze twee scores zijn in elk geval lager dan de 28.6 procent van de stemmen waarmee Hollande de verkiezingen in 2012 won. Sarkozy eindigde toen nipt tweede met 27.2 procent en Le Pen werd derde met 17.9 procent van de stemmen.

Economische malaise

De tanende populariteit van Hollande is onder meer te wijten aan de economische malaise, de stijgende werkloosheid en enkele schandalen binnen de politieke klasse.

Ondertussen bereidt de rechtse Le Pen zich voor op de gemeentelijke en Europese verkiezingen van volgend jaar. Tijdens de 1 mei-opkomst noemde ze haar partij "hoop in donkere tijden", schrijft een correspondent van de Telegraph vanuit Parijs.

Onze partners