Verkiezingskoorts in Griekenland: 'Tsipras is verblind door arrogantie'

08/09/15 om 21:02 - Bijgewerkt om 21:05

'Alexis Tsipras is verblind door arrogantie en zijn regeerperiode was een kleine roze wolk.' Dat zei Evangelos Meimarakis, de Griekse Nea Dimokratia-voorzitter en grootste concurrent van Tsipras.

Verkiezingskoorts in Griekenland: 'Tsipras is verblind door arrogantie'

Alexis Tsipras © REUTERS

Evangelos Meimarakis, de partijleider van de conservatieve Griekse partij Nea Dimokratia, heeft zich naar aanloop van de Griekse verkiezingen op 20 september, uitgesproken over concurrent en oud-premier Alexis Tsipras (Syriza). De uitspraken komen enkele dagen nadat opiniepeilingen aangaven dat Nea Dimokratia zijn achterstand op Syriza inhaalt.

Rivaliteit tussen Meimarakis en Tsipras

Meimarakis noemde de periode dat Syriza regeerde 'een kleine roze wolk' en zei dat deze vervroegde verkiezingen een 'gigantische blunder' waren van Tsipras, zo meldt de Griekse krant Proto Thema. Tsipras zelf is volgens Meimarakis 'verblind door arrogantie'.

De voorzitter van Nea Dimokratia noemde Tsipras onlangs ook 'een leugenaar', waarop die laatste elke samenwerking weigerde. Intussen is Meimarakis 'bereid om zich voor de belediging te excuseren, als dit als een excuus wordt gebruikt om een samenwerking na de verkiezingen te vermijden'.

De partijvoorzitter spaarde ook de beslissing om begin juli een referendum te houden, niet: 'Het referendum was nutteloos, zaaide verdeling en was de oorzaak van de bankensluiting.'

Samenwerking met Syriza

Meimarakis liet eerder al weten dat hij er vertrouwen in heeft dat Nea Dimokratia de verkiezingen zal winnen, maar ondanks de scherpe uithalen reikt hij de hand uit naar Syriza. Hij verklaarde dat zijn partij in geval van winst 'verplicht is om toenadering te zoeken tot de tweede partij (Syriza)'.

'Ik geloof in consensus en samenwerking', vertelde hij zondag aan Bloomberg. 'We hebben de voorbije jaren bewezen dat we bereid zijn om samen te werken wanneer het goed is voor het land, om haar plaats in de eurozone veilig te stellen.'(NSK)

Lees meer over:

Onze partners