Verkiezingen Venezuela: Verliezer Capriles dient klacht in

18/04/13 om 01:55 - Bijgewerkt om 01:55

In Venezuela heeft de oppositie officieel klacht ingediend tegen de resultaten van de presidentsverkiezingen. Dat heeft leider Henrique Capriles op Twitter aangekondigd.

Verkiezingen Venezuela: Verliezer Capriles dient klacht in

© Reuters

De oppositie met haar klacht bij de nationale kiesraad een hertelling afdwingen van de stemmen bij de presidentsverkiezingen. De socialistische leider Nicolas Maduro won die met 235.000 stemmen verschil van oppositiekandidaat Henrique Capriles. De oppositie betwist die uitslag.

Ook het Witte Huis in de VS liet eerder deze week weten dat een controle van de verkiezingsuitslag in Venezuela "noodzakelijk" en "gepast" is gezien de nipte zege van Maduro.

Protesten en gevechten

Ondanks massaal protest van de oppositie riep de nationale kiesraad maandag Nicolas Maduro uit tot winnaar van de verkiezingen en dus verkozen president. Dat leidde tot gevechten tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe president.

Aanhangers van de oppositie trokken de straat op om te protesteren tegen de officiële kiesresultaten. De politie zou in Caracas traangas hebben ingezet om de betogers uiteen te drijven. Bij dat straatprotest zouden zeven doden gevallen zijn.

Geen legitieme president

Capriles riep dinsdag iedereen op om de dialoog opnieuw op te starten en het geweld te staken. Hij meent dat Maduro geen legitieme president kan zijn zolang zeker 300.000 incidenten tijdens de stembusgang niet zijn onderzocht. (Belga/TV)

Onze partners