Verkiezingen Turkije: Erdogan behaalt (voorlopig) absolute meerderheid, rellen met Koerdische jongeren breken uit

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan © AFP

Na telling van 81 procent van de stemmen wint de AKP van de huidige president Recep Tayyip Erdogan de parlementsverkiezingen in Turkije.

Na de telling van 81 procent van de stemmen van de parlementsverkiezingen van zondag heeft de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog steeds een absolute meerderheid. De partij kreeg 50,6 procent van de stemmen achter zich, goed voor 320 van de 550 zitjes in het parlement, aldus de tv-zenders CNN-Türk en NTV

In de zuidoostelijke Turkse stad Diyarbakir zijn zondagavond rellen uitgebroken tussen de politici en jonge Koerdische manifestanten, nadat het nieuws bekendraakte. Dat heeft een fotograaf van AFP ter plaatse waargenomen.

Aanhangers van de linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) vieren nadat de stembussen gesloten zijn, 1 november 2015.
Aanhangers van de linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) vieren nadat de stembussen gesloten zijn, 1 november 2015.© Belga/AFP

De incidenten begonnen in de buurt van de hoofdzetel van de linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP), die volgens de meest recente partiële resultaten mogelijk de kiesdrempel van 10 procent niet haalt. In Diyarbakir wonen voornamelijk Koerden. De politie gebruikt traangas, terwijl de manifestanten met stenen gooien.

Erdogan was uit op absolute meerderheid

AKP kreeg na de telling van de eerste 42 procent stemmen al 53 procent van de stemmen.

Momenteel behaalt Erdogans partij dus een absolute meerderheid. Net wat Erdogan bij de vorige verkiezingen ook al wilde, maar niet haalde – onder meer door de sterke score van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP). Erdogan heeft die meerderheid nodig om Turkije verder te kneden naar zijn beeld, en de bevoegdheden van de president uit te breiden.

De regeringsonderhandelingen die volgden, met de CHP, draaiden op niets uit.

De centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) behaalde al ongeveer 20 procent, de extreem-rechtse Partij voor een Nationalistische beweging (MHP) én de linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) schommelen beide rond 11 procent.

Zeer hoge opkomst

De opkomst voor de verkiezing lag met 87,2 procent van de stemgerechtigden zeer hoog. AKP verloor bij de verkiezingen van juni voor de eerste keer sinds 2002 haar absolute meerderheid in het parlement. Omdat de coalitieonderhandelingen tussen AKP en CHP mislukten, riep Erdogan nieuwe verkiezingen uit.

De oppositie beschuldigt de president ervan de gesprekken opzettelijk te hebben doen mislukken, om nieuwe verkiezingen af te dwingen. Zo kreeg hij veel kritiek voor zijn aanvallen in Syrië, die eerder dan op IS op de Koeridsche verzetstrijders zouden gericht zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content