'Verkiezingen Tunesië en Egypte belangrijker voor Arabische Lente'

20/10/11 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:56

Muammar Khaddafi is dood na 42 jaar schrikbewind gevoerd te hebben. Knack-redacteur Hubert Van Humbeeck beantwoordt drie vragen over deze historische gebeurtenis.

Muammar Khaddafi is dood. Wat betekent dat voor het verdere verloop van de Libische revolutie?

Van Humbeeck: Zolang niet zeker is wat er precies is gebeurd blijven de commentaren voorzichtig. Is hij omgekomen tijdens een bombardement van de NAVO? Is hij dood geschoten door een rebel tijdens een gevecht? Hij was in ieder geval beter levend gevat en naar Den Haag gestuurd, om er voor het Internationaal Strafhof terecht te staan. Met zijn dood komt er wellicht een einde aan de geregelde strijd in Libië. De overgangsraad staat nu voor de aartsmoeilijke taak om te verhinderen dat het verzet uiteen brokkelt en verschillende facties de strijd voort zetten voor de controle over de oliebronnen.

Zal zijn dood de heropbouw van Libië bemoeilijken, nu de verdeelde rebellen hun gemeenschappelijke vijand kwijt zijn?

Van Humbeeck: Voor het imago van de revolutie was het beter dat hij gewoon terecht kon staan. De rebellen werden er de voorbije weken herhaaldelijk van beschuldigd dat ze tegenstanders standrechtelijk en zonder proces hebben geëxecuteerd. Er zou ook zijn gemarteld. Het zou gepast zijn als het Westen die beschuldigingen ernstig zou onderzoeken. Normaal gesproken kan de heropbouw van het land nu grondig beginnen. Verschillende oliemaatschappijen zijn al terug in het land om de productie weer op te starten. Zoals het land is geholpen om zich van zijn dictator te bevrijden, moet het nu hulp krijgen om de samenleving weer op te bouwen.

Komt de Arabische Lente nu opnieuw in een stroomversnelling?

Van Humbeeck: Of dit goed nieuws is voor de Arabische Lente moet blijken. Libië is bevrijd van een dictator. Het is op dit moment nauwelijks meer dan een rokende puinhoop. Anders dan Tunesië of Egypte heeft het gelukkig grondstoffen genoeg om snel recht te kruipen. Maar het is afwachten of de overgangsraad zich kan omvormen tot een min of meer normaal functionerende politieke organisatie, die ook respect heeft voor wie niet aan haar kant stond. Voor de Arabische Lente is het op dit moment belangrijker hoe de verkiezingen in Tunesië en Egypte verlopen.

Onze partners