Verkiezingen Syrië: Eerste 'uitdager' Assad meldt zich

23/04/14 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:52

Het Syrische parlementslid Maher Hajjar heeft zich kandidaat gesteld voor de verkiezingen van 3 juni. Het is de eerste keer in vijftig jaar dat er een tweede presidentskandidaat is, al spreken internationale waarnemers desondanks van een farce.

Verkiezingen Syrië: Eerste 'uitdager' Assad meldt zich

Syrische president Bashar al-Assad © Reuters

Voor het eerst in vijftig jaar is er meer dan één presidentskandidaat in Syrië. Naast Bashar al-Assad, die een derde ambtstermijn ambieert, heeft parlementslid Maher Hajjar zich kandidaat gesteld voor de verkiezingen van 3 juni. Internationale waarnemers spreken desondanks van een farce.

Bashar en daarvoor zijn vader Hafez al-Assad waren bij referendum verkozen. Bij de laatste verkiezingen in 2007 werd Bashar met bijna 98 procent van de stemmen herkozen per volksraadpleging. Hij was dan ook de enige kandidaat. De nieuwe grondwet geeft voor het eerst de kans aan verschillende kandidaten om -in theorie- aan de presidentsrace deel te nemen.

Of Hajjar echter als een volleerde tegenstander kan gelden, is een andere vraag: de kandidaten moeten namelijk aan een reeks criteria voldoen. Zo moeten ze onder meer genomineerd worden door de parlementsleden van de sjiitische Baath-partij waarmee de familie Assad in het verleden aan de macht kwam.

Ballingschap

Voorts moeten ze de afgelopen tien jaar in Syrië geleefd hebben, waardoor zowat alle oppositiekandidaten in ballingschap afvallen.

Het mandaat van Assad, die in de zomer van 2000 zijn vader Hafez al-Assad opvolgde, loopt af eind juni. De gewapende oppositie zal de stembusgang boycotten. De bemiddelaar van de Verenigde Naties voor Syrië, Lakhdar Brahimi, had afgeraden om de verkiezingen te houden. Volgens hem bemoeilijkt dat de zoektocht naar een vredesoplossing voor het sinds 2011 durende conflict. In de Syrische burgeroorlog zijn volgens onafhankelijke schatting meer dan 150.000 mensen gedood. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners