Verkiezingen Senegal: Op naar een tweede stemronde

27/02/12 om 21:52 - Bijgewerkt om 21:52

De presidentsverkiezingen in Senegal hebben nog geen overwinnaar opgeleverd. Op de definitieve uitslag is het nog even wachten, maar vermoedelijk volgt een tweede stemronde in maart.

Verkiezingen Senegal: Op naar een tweede stemronde

© Reuters

Bij de presidentsverkiezingen in Senegal zal, hoogstwaarschijnlijk, een tweede en beslissende ronde moeten volgen.

In die ronde, vermoedelijk midden maart, zullen uittredend president Abdoulaye Wade (85) en de voormalige premier Macky Sall (50) het tegen elkaar moeten opnemen. Dat deelde Wade mee aan journalisten. "Ik sta momenteel met 32,17 procent aan de leiding", zei hij. Volgens plaatselijke media komt Sall uit op ongeveer 25 procent. Op het eindresultaat van de zondag gehouden eerste ronde is het nog even wachten.

Veertien kandidaten

In totaal traden veertien kandidaten in het electorale strijdperk. Volgens waarnemers verliep de stembusgang over het algemeen zonder onregelmatigheden. Voor de verkiezing was het in Senegal tot herhaalde protesten en manifestaties gekomen. Twistappel was de derde ambtstermijn die Wade nastreeft.

Gekissebis over derde ambtsperiode

De grondwet schrijft voor dat een president slechts twee ambtstermijnen mag vervullen. Maar de hoogste rechtbank van het land oordeelde dat die constitutionele bepaling pas in 2001 van kracht werd -een jaar na het begin van Wades eerste termijn- en dat de nu 85-jarige politicus daarom een derde ambtsperiode mag bekleden.

Anderzijds verwierp die rechtbank de kandidatuur van de wereldberoemde zanger Youssou N'dour, officieel omdat de man niet het vereiste aantal geldige handtekeningen kon voorleggen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners