Verkiezingen Senegal: 'nek-aan-nekrace tussen Wade en Sall'

27/02/12 om 10:57 - Bijgewerkt om 10:57

De rivalen van de Senegalese uittredende president Abdoulaye Wade hopen op een tweede ronde in de presidentsverkiezingen.

Verkiezingen Senegal: 'nek-aan-nekrace tussen Wade en Sall'

© Reuters

De controversiële verkiezingen zijn een nek-aan-nekrace tussen de uittredende president Abdoulaye Wade en de voormalige eerste minister Macky Sall, één van de belangrijkste oppositiekandidaten.

Het kamp Wade, die het tegen 13 kandidaten opnam, meende dat er nog geen "zware tendens" is om conclusies te trekken in verband met een tweede ronde. Maar volgens Sall 'tonen de cijfers aan dat een tweede ronde onvermijdelijk is'. 'Wij hebben de grootste departementen van Senegal gewonnen', aldus Sall.

Rustige stembusgang
De Senegalezen zijn massaal naar de stembussen getrokken, na dodelijk geweld bij protesten tegen de kandidatuur van Wade.

Internationale waarnemers meldden dat de stembusgang grotendeels rustig was verlopen, met hier en daar spanningen.

Hoewel geen enkel officieel cijfer over de opkomst van de kiezers werd bekendgemaakt, zagen waarnemers lange rijen van mensen die rustig stonden aan te schuiven aan de stembureaus, zowel in Dakar en zijn voorsteden als daarbuiten.

Waarnemers van de Europese Unie en de Afrikaanse Unie zeiden dat de opkomst goed was in Dakar, maar lager in rurale gebieden, vooral in de zuidelijke regio Casamance.

Wade uitgejouwd
President Wade, die met zijn zoon Karim en zijn dochter Sindiély ging stemmen, werd door honderden tegenstanders uitgejoeld terwijl hij applaus kreeg van tientallen aanhangers. Hij vertrok heel snel nadat hij zijn stem had uitgebracht, zonder een verklaring af te leggen aan de journalisten die talrijk aanwezig waren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners