Verkiezingen Nigeria: Oppositieleider Buhari op kop

Aanhangers van Muhammadu Buhari © Reuters

De voormalige militaire juntaleider Muhammadu Buhari heeft een ruime voorsprong op huidig president Goodluck Jonathan nu driekwart van de stemmen geteld zijn.

Met driekwart van de stemmen geteld, staat oppositieleider Muhammadu Buhari (72) kop in de race om het Nigeriaanse presidentschap. Dat meldt het persbureau Reuters.

De voormalige militaire juntaleider Buhari heeft voorlopig 11,5 miljoen stemmen. De huidige president De voormalige militaire juntaleider Muhammadu Buhari heeft een ruime voorsprong op huidig president Goodluck Jonathan nu driekwart van de stemmen geteld zijn.Goodluck Jonathan (57) haalt er tot nu toe 9,5 miljoen. Wel zijn nog niet alle stemmen geteld, de uitslagen van onder meer de staten Lago en Rivers zijn nog niet bekend.

Oppositie na 16 jaar aan macht?

De PDP van Goodluck (Democratische Volkspartij) is al zestien jaar onafgebroken aan de macht. Voor het eerst sinds de herinvoering van de democratie in 1999 ziet het er dus naar uit dat de oppositie aan de macht zal komen.

Het APC (All Progressives Congress), de partij van Buhari, is een verzameling van oppositiepartijen die voor het eerst samenwerken. Buhari deed eerder al twee keer tevergeefs een gooi naar het presidentschap, maar kon nu profiteren van Goodlucks ‘geblunder’ in de strijd tegen Boko Haram. Buhari komt zelf uit het noorden, de regio waar de terreurorganisatie actief is. Goodluck daarentegen is christelijk en komt uit het zuiden.

Geen systematische manipulatie

In een gemeenschappelijk communiqué hebben de Amerikaanse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken hun bezorgdheid uitgedrukt over ‘politieke inmenging’ bij het tellen van de stemmen in Nigeria. Ze zeggen te beschikken over ‘onrustwekkende aanwijzingen’ daarrond. De ministers John Kerry en Philip Hammond benadrukten wel dat de verkiezingen ‘kalm’ verlopen zijn, en dat er geen ‘systematische manipulatie’ plaatsvond tijdens de stembusgang.

Verkiezingen Nigeria: Oppositieleider Buhari op kop
© /

Eerder hadden de Afrikaanse Unie (AU) en een reeks ngo’s het hele verkiezingsproces wel ‘democratisch’ genoemd.

Op voorhand al kondigden de Nigeriaanse presidentsverkiezingen zich aan als zeer spannend, daarnaast werd gevreesd dat de verkiezingen zouden worden gesaboteerd. Die angst lijkt ongegrond, er zijn geen grote onregelmatigheden aangetroffen. Toch vielen er enkele dodelijke slachtoffers: een aanval op een kiesbureau in Barutai in de deelstaat Borno kosten volgens plaatselijke media aan tien mensen het leven.

De veiligheidssituatie in Nigeria was precies een van de hoofdthema’s tijdens de voorbije kiescampagne. Bijna 69 miljoen mensen konden een stem uitbrengen in een van de 150.000 stembureaus. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content