Verkiezingen Libië: De liberalen winnen

18/07/12 om 01:50 - Bijgewerkt om 01:50

De Libische liberalen hebben 39 parlementszetels binnengehaald van de 80 die voor partijen bestemd zijn. Er zijn er ook 120 voor onafhakelijke kandidaten.

Verkiezingen Libië: De liberalen winnen

© Reuters

De liberalen laten de Moslimbroeders ver achter zich. Die moeten het stellen met 17 zetels, zo blijkt uit de eerste volledige resultaten van de stembusgang van 7 juli.

Geen zekerheid

De voorsprong voor de liberalen biedt geen zekerheid op een meerderheid. In totaal zijn er immers tweehonderd zetels, waarvan er honderdtwintig zijn voorbehouden voor direct verkozen, individuele kandidaten.

De strijdt tussen islamisten en liberalen woedt dus voort in een poging om zoveel mogelijk van die individuele verkozenen aan hun kant te krijgen.

Lokale partijen

De overige 24 zetels van de tachtig die voorbehouden voor partijlijsten, gaan naar een reeks kleinere, vaak lokale partijen.

De volledige verkiezingsresultaten worden binnen twee weken bekendgemaakt. Dit waren de eerste vrije parlementsverkiezingen in Libië sinds de val van de 42 jaar oude dictatuur van kolonel Muammar Khaddafi in 2011. (Belga/TV)

Onze partners