Verkiezingen Kenia beginnen met dodelijk geweld

04/03/13 om 08:49 - Bijgewerkt om 08:49

In Kenia zijn de stembureaus open voor de verkiezingen, volgens waarnemers de belangrijkste in de geschiedenis van het land.

Verkiezingen Kenia beginnen met dodelijk geweld

© AFP

In Kenia zijn de stembureaus geopend voor de verkiezingen, volgens waarnemers de belangrijkste in de geschiedenis van het Oost-Afrikaanse land. Kort voor de opening van de stemlokalen vielen in de havenstad Mombasa bij schietincidenten verschillende doden. De Kenianen kiezen onder anderen een nieuwe president en nieuwe parlementsleden. De meeste aandacht gaat naar de presidentsverkiezing. Er zijn acht kandidaten, maar alles wijst erop dat het een duel wordt tussen premier Raila Odinga en vicepremier Uhuru Kenyatta, de zoon van Kenia's eerste president Jomo Kenyatta na de onafhankelijk van het land.

Voor de stembureaus in Nairobi, Mombasa en Kisumu, bolwerk van Odinga, hebben zich volgens persagentschap AFP al lange rijen gevormd.

Dodelijk geweld

Er wordt gevreesd voor een gespannen verkiezingsdag. De vorige presidentsverkiezing in Kenia, eind 2007, draaide uit op zware etnische rellen waarbij meer dan 1.000 mensen om het leven kwamen.

Ondanks oproepen tot kalmte is het in Mombasa, de tweede grootste stad van Kenia, in de vroege ochtend al tot schietincidenten gekomen. Daarbij lieten minstens twaalf mensen

het leven, onder wie meerdere agenten en enkele aanvallers.

Volgens het hoofd van de politiediensten, David Kimaiyo, gaat het om een 'confrontatie met mensen van wie we verwachten dat ze lid zijn van MRC (Conseil Républicain de Mombasa)', een lokale separatistische beweging die de verkiezingen van wil boycotten. (AFP/BBC/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners