Verkiezingen Israël: ‘Dit wordt de meest rechtse coalitie ooit’

© Reuters

Op 22 januari trekt Israël naar de stembus. Huidige premier Benjamin Netanyahu is populair in Israël en peilingen voorspellen dan ook een nieuwe ambtstermijn. Maar niet iedereen is overtuigd van het nut en de democratische waarde van deze verkiezingen.

‘Een sterke eerste minister, een sterk Israël’

Alles lijkt er op dat huidig premier Benjamin Netanyahu de Israëlische verkiezingen gaat winnen. Volgens recente peilingen is zijn populariteit licht gekrompen, maar komt de coalitie van zijn partij (Likoed) met de Beiteinu-partij nog altijd als sterkste naar voren. De oppositie is er niet in geslaagd om zich achter een gemeenschappelijke kandidaat te scharen, en dat speelt in het voordeel van de huidige eerste minister.

Netanyahu zet sterk in op nationale eenheid en veiligheid. Met zijn slogan ‘een sterke eerste minister, een sterk Israël’, wil hij volgens persbureau AFP ook meer weerstand kunnen bieden aan de druk van de Amerikaanse regering. “Ik ben zeker dat president Obama begrijpt dat alleen een verkozen en soevereine regering kan bepalen wat de vitale nationale belangen van Israël zijn, in het bijzonder wat veiligheid betreft”, aldus Netanyahu.

Heersen, niet enkel overleven BBC schrijft dat de verwachte nieuwe coalitie een van de meest rechtse in de geschiedenis van Israël zal zijn. Het is waarschijnlijk stevig tegen de oprichting van een Palestijnse staat en een groot voorstander van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Yedidia Z. Stern, professor in de rechten en vicepresident van de Israel Democracy Institute, zegt dat het parlement bevolkt zal worden door vele extremisten. “De politiek van identiteit wordt steeds scherper. Elke sector wil heersen, niet alleen overleven. Iedereen denkt dat hun manier de beste is voor alle Joden”, aldus Stern in de New York Times.

Kapitein van de Titanic Opmerkelijk detail: vijftien procent van de kiezers weet volgens de meest recente peilingen nog niet op welke partij ze zullen stemmen. Twijfelt de Israëlische kiezer nog of is de verkiezing gewoonweg té voorspelbaar?

Een columnist schreef dat “een onverschillig en geeuwend Israël” op weg is naar de stembus. En Etgar Keret, een gevierd schrijver en filmmaker uit Tel Aviv, klaagt in de New York Times een gebrek aan “urgentie of passie” aan onder de kandidaten. “We zijn de nieuwe kapitein van de Titanic aan het kiezen,” zegt Keret. “Als je zegt : ‘Hoe zit het met het feit dat er water binnenkomt,’ dan zeggen ze, ‘Weet je, ik wil er niet over praten.'”

Israëli’s schenken stem aan Palestijnen Wie er wel over wil praten, is het initiatief ‘Real Democracy’ op Facebook. Via deze pagina kunnen Israëli’s hun stem ‘schenken’ aan Palestijnen die niet mogen stemmen. Aya Shoshan, studente politieke wetenschappen, schonk haar stem en vertelt aan de BBC dat ze haar zorgen maakt om de democratie in Israël.

Ze zegt: “Er zijn bijna vier miljoen Palestijnen die leven onder Israëlisch bestuur, zonder burgerrechten en in schokkende ongelijkheid.” De Palestijn die haar stem kreeg, schreef haar online dat het gebaar hem écht raakte.

Simri Tzameret, een Israëlische activist, schonk zijn stem aan de 19-jarige Palestijn Omar. Omar overweegt om de verkiezingen te boycotten en dus niet te stemmen. Tzameret vindt dat oké: “Statistisch gezien is het gewicht van één stem te verwaarlozen, en bovendien is al dat gepraat over links en rechts in het Israëlisch systeem niets anders dan het camoufleren van het feit dat dit geen democratie is”, verduidelijkt Tzameret aan de BBC.

En voor de Palestijnen die wél mogen stemmen, is het volgens The Economist “een oefening in nutteloosheid”. Bij elke Israëlische verkiezingen brengen honderdduizenden Arabieren stemmen uit voor partijen die weinig doen om hun lot te verbeteren. Velen gaan gewoonweg niet meer stemmen.(CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content