Verkiezingen Estland overschaduwd door 'dreiging Rusland'

26/02/15 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:11

De Esten trekken bijna naar de stembus. Dat na een verkiezingscampagne die gedomineerd werd door de 'dreiging van Rusland'. Vermoedelijk wordt de grootste partij van het land aan de kant gezet om plaats te maken voor een pro-NAVO- en anti-Moskoukoers.

Verkiezingen Estland overschaduwd door 'dreiging Rusland'

De premier van Estland, Taavi Roivas. © Xinhua

De Esten trekken zondag 1 maart naar de stembus na een verkiezingscampagne gedomineerd door een opbod van te nemen maatregelen tegen wat het Baltische land in het licht van de Oekraïnecrisis de "dreiging van Rusland" noemt.

Anti-Moskou

Nettoresultaat van de campagne is dat de centrumrechtse Hervormingspartij allicht aan de macht blijft en een coalitie vormt van pro-NAVO-gezinden. Estland is één van de braafste leerlingen van de NAVO-klas: het land besteedt, crisis of niet, de door de alliantie gevraagde 2 procent van zijn bnp aan defensie.

Met de 35-jarige Taavi Roivas aan 's lands roer vaart Estland resoluut een pro-Navo- en anti-Moskoukoers, dat hoewel een kwart van zijn bevolking Russischtalig is.

Grootste partij aan de kant

Die Russischtaligen stemmen en masse voor de belangrijkste oppositiepartij, de Centrumpartij. Ook bij die partij staat "meer veiligheid" centraal, zij het dan dat dit moet gebeuren door betere banden met Moskou. Met dat standpunt sluit de partij zich in het huidige polaire denken de facto uit van regeringsdeelname.

Meteen is de weg vrij voor de Sociaaldemocraten om met de Hervormingspartij scheep te gaan. Een recente peiling gaf de Centrumpartij 27 procent, de Hervormingspartij 22 en de Sociaaldemocraten 18. In tegenstelling tot sommige andere landen kan de grootste partij van het land probleemloos aan de zijlijn gezet worden. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners