Verkiezingen Engeland: Tories houden stand, Labour ontgoochelt en UKIP stort in

© REUTERS

Bij de lokale verkiezingen in grote delen van Engeland is de verwachte nederlaag voor de conservatieven van premier Theresa May uitgebleven.

Na telling van ongeveer twee derde van alle kiesdistricten bleek vrijdag dat de machtsverhoudingen tussen de beide grootste partijen bijna onveranderd zijn gebleven.

Londen

Donderdag werd in meer dan 150 Engelse districten gestemd. In vele districten werd slechts een deel van de mandaten opnieuw toegekend.

De aandacht ging daarom hoofdzakelijk uit naar Londen, waar in alle 32 districten de volledige gemeenteraden ter stemming stonden. Hoewel Labour lichte terreinwinst boekte, bleven de Londense districten Westminster, Wandsworth, Kensington en Chelsea stevig in handen van de Tories.

De conservatieven konden hun verlies compenseren door een nagenoeg volledige ineenstorting van het eurosceptische UKIP. UKIP verloor over heel het land 96 van zijn 98 zetels.

In het Londense stadsdistrict Barnet werden de Britse sociaaldemocraten zoals verwacht afgestraft. Labour wordt al maanden achtervolgd door beschuldigingen van antisemitisme. In Barnet woont de grootste joodse gemeenschap van de Britse hoofdstad.

Test

Hoewel het bij lokale verkiezingen eigenlijk enkel om aangelegenheden gaat zoals speelplaatsen, vuilnisdiensten en zebrapaden, was volgens politicoloog John Curtice van de universiteit Strathclyde in Glasgow het thema brexit beslissend.

De Labourpartij, die nog steeds geen duidelijke stelling heeft ingenomen in zaken rond de EU-uitstap, kon geen beslissende winst boeken. De sterkte van de conservatieven hangt volgens Curtice nu helemaal af van de vraag of ze de verwachtingen van de voormalige UKIP-kiezers kunnen waarmaken.

Bij de lokale verkiezingen moesten rond de 4.400 leden van gemeenteraden in Engeland gekozen worden. Britten, ingezeten EU- en Commonwealth-burgers mochten stemmen.

Partner Content