Verkiezingen Egypte: brengt Sisi rust of repressie?

Abdel Fattah al-Sisi, de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen in Egypte © Reuters

Op 26 en 27 mei vinden in Egypte presidentsverkiezingen plaats. De 57-jarige veldmaarschalk Abdel Fattah al-Sisi is de gedoodverfde winnaar en voor vele Egyptenaren de redder van het vaderland. Al blijft Sisi een militair in hart en nieren en dat is niet zonder gevaar.

De Egyptenaren kiezen voor de tweede keer sinds de val van staatsleider Hosni Moebarak een president. De laatste stembusgang van 2012 was opwindend, het resultaat krap. Deze keer wordt zo goed als geen spanning verwacht, want niemand had de moed om het tegen de generaal op te nemen: Abdel Fattah al-Sisi was immers vanaf het moment dat hij zich kandidaat stelde voor de Egyptische verkiezingen van 26 en 27 mei de grote favoriet en niemand dacht eraan met hem te wedijveren. Niemand, behalve Hamdien Sabahi dan.

De linkse journalist, activist en politicus van de Waardigheidspartij (Karama), stond eerst resoluut achter de militaire leider maar besliste later zich dan toch kandidaat te stellen. Daarmee werd de strijd tussen de twee enige presidentskandidaten ingezet, maar de overwinning van Sisi is zo goed als onvermijdelijk. Tijdens een gesprek met BBC liet Sabahi weten dat de verkiezingsstrijd tussen hem en Sisi ‘geen eerlijke strijd is, maar dat de partij blijft doorzetten’.

Sabahi gelooft, net als Sisi, sterk in het Nasserisme, gebaseerd op het denken van Gamal Abdel Nasser, die van 1945 tot 1970 president was van Egypte. Sabahi heeft volgens zijn aanhangers een erg gunstig profiel: hij heeft geen link met het leger, het radicale Moslimbroederschap of de Egyptische oud-president Hosni Moebarak, waardoor hij geen van de drie zou laten domineren tijdens zijn mandaat.

Hamdien Sabahi, de enige tegenkandidaat van Sisi.
Hamdien Sabahi, de enige tegenkandidaat van Sisi.© Reuters

Sisi-mania

Het hart van Abdel Fattah al-Sisi ligt dan weer duidelijk bij het leger. Regeringsvertegenwoordigers en experten vragen zich dan ook vertwijfeld af waarom de Egyptenaren zich toch opnieuw aan de dictatuur van het leger willen onderwerpen. Het antwoord dat het vaakst wordt gehoord aan de boorden van de Nijl is net zo simpel als overtuigend: “We zijn de chaos beu!” Maar volgens de Amerikaanse defensiespecialist Robert Springborg in Knack bestaat het risico dat Sisi de zoveelste Arabische dictator wordt. “Wie van eenvoudige afkomst is en zijn succes afdwingt, gaat soms geloven dat hij over uitzonderlijke, door God geïnspireerde krachten en talenten beschikt. Je merkte dat ook bij Muammar Khaddafi en Saddam Hoessein: die zagen hun presidentschap op den duur niet meer als een politiek mandaat maar als een natuurlijk recht. En we weten wat er met zulke leiders gebeurt.”

Maar voorlopig viert de Sisi-mania nog hoogtij. De personencultus rond de veldmaarschalk neemt steeds groteskere vormen aan. Een Egyptische bruid liet zich tijdens haar huwelijksfeest fotograferen met een transparant van Sisi’s hoofd in een rood hart gevat. Daaronder stond: ‘Mijn echtgenoot en ik zullen voor Sisi stemmen’.

Ondertussen suddert de voormalige president Mohammed Morsi samen met andere functionarissen en 15.000 Moslimbroeders vandaag in de gevangenis. Onlangs kregen ze ook het gezelschap van ex-president Moebarak, die veroordeeld werd tot drie jaar cel en daarnaast de doodstraf riskeert. Het Egyptisch leger heeft daarmee de actuele ronde van de machtsstrijd met de eens zo populaire Moslimbroeders in zijn voordeel beslecht. De strategie van de broeders, die zich als ‘martelaren’ voor de vrijheid hadden opgeworpen, is niet opgegaan. (TE/KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content