Verkiezingen Congo: Volgt Joseph Kabila zichzelf op?

© REUTERS

Uittredend president Joseph Kabila is de grote favoriet om zichzelf op te volgen bij de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo. De meer dan 32 miljoen Congolezen die opgeroepen werden om te gaan stemmen, kiezen daarenboven een nieuw parlement.

Elf kandidaten, onder wie de 39-jarige Kabila, doen een gooi naar het presidentschap. Bijna 20.000 kandidaten ambiëren een van de 500 zitjes in het nationale parlement.

Kabila is de grote favoriet om zichzelf op te volgen, mede omdat de oppositie danig verdeeld en versnipperd is. Ook de beschuldigingen dat Kabila overheidsmiddelen aanwendt voor de financiering van zijn campagne, lijken hem niet te deren. Zo liet hij in de aanloop naar de verkiezingen -en in strijd met de kieswet- de façade van menig overheidsgebouw in het land “bekleden” met megaportretten van zichzelf.

De president kijkt naar eigen zeggen tevreden terug op de afgelopen ambtsperiode en belooft van zijn land een “groeiland” te maken. De perceptie bij zijn opponenten is enigszins anders: ondanks de vele natuurlijke grondstoffen en hulpbronnen (mineralen, hout, waterlopen, …) staat het land helemaal onderaan op de Human Development Index (HDI), die onder meer armoede, onderwijs en levensverwachting in de VN-lidstaten vergelijkt. Tweederde van de 67,8 miljoen inwoners leeft onder de armoedegrens en het land stapelt de slechte rapporten over corruptie op.

Daarnaast blijft het oosten van het land een zeer onveilige regio, met lokale en buitenlandse gewapende groeperingen die de bevolking terroriseren, en dat ondanks de aanwezigheid van een VN-troepenmacht van 20.000 man sterk.

Etienne Tshisekedi

Kabila heeft concurrentie van tien andere kandidaten. Een van de bekendste is de 78-jarige Etienne Tshisekedi, die de verkiezingen van 2006 boycotte en die na drie jaar medische ballingschap eind 2010 terugkeerde naar Congo. De leider van de Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS) stelde zich in aanloop naar de verkiezingen compromisloos op, waardoor de oppositie in verdeelde slagorde naar de verkiezingen trekt.

Een andere kandidaat is gewezen parlementsvoorzitter Vital Kamerhe, die in 2010 naar de oppositie overstapte en de Union pour la nation congolaise (UNC) stichtte. Kamerhe kan vooral rekenen op de jongere kiezers, en vooral dan in zijn thuisprovincie Zuid-Kivu, in het oosten van het land.

Voorts is er nog de 76-jarige Léon Kengo wa Dondo, voormalig premier en minister van Buitenlandse Zaken onder Mobutu. Hij is een politicus van de oude garde en geniet eigenlijk enkel nog populariteit in zijn Evenaarsprovincie.

Eerder dit jaar liet Kabila de kieswet veranderen waardoor de president in één kiesronde verkozen wordt en er meer dan twee termijnen mogelijk zijn.

Het gaat, na 2006, om de tweede verkiezingen sinds de onafhankelijkheid in 1960 van het Centraal-Afrikaanse land, dat zo’n 80 keer groter is dan België. De Europese Unie stuurt een delegatie van 146 waarnemers naar de verkiezingen. Ons land stuurt 32 waarnemers. (Belga/TE)

Enkele cijfers:

De presidents- en parlementsverkiezingen in Congo vormen voor de Congolese onafhankelijke kiescommissie (CEI) een ware uitdaging, sommigen spreken zelfs van een nachtmerrie. Enkele cijfers:

– 32.024.640 Congolezen zijn bij de kiescommissie ingeschreven. Dat zijn er ongeveer 7 miljoen meer dan bij de verkiezingen van 2006.

– 11 presidentskandidaten, 18.835 kandidaten voor het nationale parlement. In Kinshasa alleen al zijn er 5.491 kandidaten voor 51 parlementszitjes.

– de 64 miljoen stembiljetten werden in Zuid-Afrika gedrukt. Het meest uitgebreide stembiljet, al is de naam biljet misschien niet meer op zijn plaats, ligt de kiezers van een van de vier kieskringen van Kinshasa op te wachten: het telt 56 bladzijden op A3-formaat.

– 64.000 stembureaus zullen over het hele land geopend zijn.

– de 186.000 urnes, die in China werden gefabriceerd, zijn een meter hoog en zien er uit als grote vuilnisbakken.

– de kosten van de verkiezingen van 28 november, en de verkiezingen die erop volgen (provinciaal, senaat, lokaal) tot de zomer van 2013, worden geraamd op 1,1 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content