‘Verkiezingen Burundi zijn niet geloofwaardig’ (Reynders)

Didier Reynders © Image Globe

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt de organisatie van de omstreden presidentsverkiezingen in het Afrikaanse land Burundi.

“Deze verkiezingen beantwoorden niet aan de minimumvereisten voor inclusiviteit en transparantie. Ze zijn niet geloofwaardig en ze zullen niet tot een oplossing voor de crisis in het land bijdragen”, zo klinkt het in een mededeling.

De presidentsverkiezingen in Burundi zijn erg omstreden. Huidig president Pierre Nkurunziza had in april namelijk bekendgemaakt dat hij kandidaat is voor een ongrondwettelijke derde ambtstermijn. Sindsdien is het erg onrustig in het Centraal-Afrikaans land. De repressie waarmee het protest tegen die kandidaatsstelling de kop werd ingedrukt, leidde tot een tachtigtal doden en een internationaal isolement van het land.

Waarnemers vrezen ook dat de huidige crisis zal evolueren naar een gewapend conflict.

Dialoog

Minister Reynders betreurt nu dat Burundi toch overgaat tot de organisatie van de presidentsverkiezingen die de weg moeten vrijmaken voor een nieuw mandaat voor Nkurunziza. Volgens hem lossen de verkiezingen, die geboycot worden door de voornaamste oppositiepartijen, niets op en valt er meer heil te verwachten van een dialoog.

“De minister hoopt dat de dialoog, die met de bemiddeling van Oeganda werd aangevat, zal leiden tot een consensus tussen alle partijen en tot naleving van fundamentele principes zoals rechtsstaat, democratie en mensenrechten”, zo zegt hij.

Reynders roept Burundi ook op “binnen de geest te blijven van consensus en inclusiviteit van de Arusha-akkoorden, die de hoeksteen van de grondwettelijke orde en stabiliteit in Burundi blijven”, zo klinkt het verder. De vredesakkoorden van Arusha maakten een einde aan een burgeroorlog die tussen 1993 en 2005 zowat 300.000 slachtoffers maakte. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content