Verjaardag Japanse invasie voedt anti-Japans protest in China

18/09/12 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

De 81e verjaardag van de Japanse invasie in China brengt een nieuwe golf van protesten teweeg in China.

Verjaardag Japanse invasie voedt anti-Japans protest in China

© Reuters

Duizenden demonstranten uitten hun woede over het koloniale verleden en het huidige dispuut over de eilanden in de Oost-Chinese zee.

Aan de Japanse ambassade in Peking scandeerden duizenden Chinezen patriottische slogans en eisten ze de boycot van Japanse producten. Sommigen gooiden appels, flessen water en eieren naar de ambassade, die streng werd bewaakt.

In de stad Shenyang in het noordoosten van China werd volgens het Japanse nieuwsagentschap Kyodo met stenen gegooid naar het Japanse consulaat.

Gelijkaardige protesten vonden plaats in Guangzhou, Wenzhou, Shanghai en andere Chinese steden.

Herdenking
China herdenkt vandaag de Japanse invasie van 1931. Op 18 september 1931 werd ten noorden van de stad Shenyang een spoorlijn opgeblazen die eigendom was van de Japanse overheid. Japan gaf Chinese nationalisten de schuld, viel Mantsjoerije binnen en vestigde er in 1932 een Japanse vazalstaat, Mantsjoekwo. Om het incident te herdenken werden in een aantal Chinese provincies de sirenes geluid.

Uit veiligheidsoverwegingen hebben Japanse bedrijven ondertussen hun Chinese vestigingen deels of volledig onderbroken. Het gaat om Toyota, Nissan, Honda en Canon. Ook Japanse supermarkten en scholen hebben tijdelijk hun deuren gesloten.

De voorbije dagen vonden ook al soms gewelddadige anti-Japanse betogingen plaats in China. Het zijn de grootste anti-Japanse demonstraties sinds 2005. Hoewel de Chinese overheid maar zelden protestacties toelaat, krijgt de huidige golf van anti-Japans protest een zekere vorm van toestemming.

Het Chinees protest is gericht tegen de aankoop door Japan van een reeks eilanden waar beide landen aanspraak op maken. Ze zijn dan wel onbewoond, maar zijn omgeven door visrijke wateren en er zouden zich mogelijk gasvoorraden bevinden. China heeft patrouilleschepen naar de betwiste wateren gestuurd en dreigt met sancties.

Bezorgdheid

Maandagavond kwam de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta aan in de Chinese hoofdstad en werd ontvangen door zijn Chinese ambtgenoot, Lian Guanglie. De Pentagon-baas drukte zijn "bezorgdheid" uit en riep op tot een diplomatieke oplossing voor het territoriale dispuut, nadat hij verwittigd werd dat de twist in een crisis zou kunnen uitmonden. "Het is in het belang van iedereen dat Japan en China goede relaties blijven onderhouden en dat een middel gevonden wordt om te vermijden dat de spanningen verder oplopen", klonk het. (TE)

Lees meer over:

Onze partners