Verhofstadt wil niet besturen met 'de Berlusconi's en Orbans van deze wereld'

03/05/14 om 01:21 - Bijgewerkt om 01:21

"Er is geen plaats voor de Berlusconis en Orbans van deze wereld." Dat zei kandidaat- Europese Commissievoorzitter Guy Verhofstadt op een meeting van de Europese liberalen in Wenen.

Verhofstadt wil niet besturen met 'de Berlusconi's en Orbans van deze wereld'

Guy Verhofstadt op het Europese campagnepad. © BELGAIMAGE

Verhofstadt stelde de prioriteiten voor van de Europese liberalen (ALDE) voor de Europese verkiezingen verkiezingen van 25 mei. Hij pleitte voor meer Europa. "De oude recepten (van de conservatieven en socialisten, nvdr.) werken niet meer", zei hij.

Bovendien zijn er in de rangen van de conservatieven leiders voor wie "de grondwet slechts een stukje papier is dat elke vijf minuten gewijzigd kan worden", zei hij verwijzend naar de Hongaarse president Viktor Orban, om daarna zijn pijlen te richten op zij "die corrupt zijn en verstrengeld in belangenvermenging". "Er is geen plaats voor de Berlusconi's en Orbans van deze wereld."

Anti-Europees sentiment

Het toenemende anti-Europese sentiment bij de bevolking is volgens Verhofstadt vooral te wijten aan politici die niet genoeg durven opkomen voor Europa. "Hier, in Oostenrijk, hebben we met NEOS een partij die zich duidelijk voor Europa uitspreekt, maar een hervormd Europa, en dat is een discours dat werkt."

ALDE is momenteel de derde fractie in het Europees parlement, na de EVP en de socialisten. (Belga/TV)

Onze partners