Verhofstadt: 'Laat Europa het beheer van de Turks-Griekse grens overnemen'

29/01/16 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

Guy Verhofstadt, de leider van de liberale (ALDE) fractie in het Europees Parlement, stelt voor dat de Europese lidstaten meteen een nieuw agentschap oprichten om de grenscontrole tussen Turkije en Griekenland over te nemen.

Verhofstadt: 'Laat Europa het beheer van de Turks-Griekse grens overnemen'

© reuters

Verhofstadt pleit er ook voor om de miljarden die de EU aan Turkije beloofde te besteden aan rechtstreekse financiële steun voor de vluchtelingen in de kampen zelf, zodat ze niet langer de oversteek naar Europa zouden maken.

Griekenland slaagt er niet in om de Europese buitengrenzen te bewaken. De Europese Commissie stelde eerder al voor om een Europese kust- en grenswacht op te richten. Maar daarvoor is nieuwe wetgeving nodig en dat neemt tijd in beslag. Verhofstadt zegt dat er meteen actie ondernomen kan worden.

Nieuw noodagentschap oprichten

Volgens het EU-verdrag kunnen de lidstaten een European Rapid Refugee Emergency Force (ERREF) oprichten, zonder dat daarvoor nieuwe wetgeving nodig is. Volgens Verhofstadt moet de Raad van 18 februari dat doen. Dat nieuwe agentschap, bemand met 2.000 agenten uit de verschillende lidstaten, zou meteen de grenscontrole tussen Turkije en Griekenland moeten overnemen en de vluchtelingen moeten screenen in onthaalcentra. In een poging om de vluchtelingenstroom te stoppen, heeft de EU een overeenkomst gesloten met Turkije, dat drie miljard euro zou krijgen.

Verhofstadt stelt voor om dat geld te gebruiken om de situatie in de vluchtelingenkampen zelf te verbeteren. Eén miljard zou moeten gaan naar het VN-vluchtelingenagentschap, en twee miljard zou gebruikt moeten worden voor directe steun aan de vluchtelingen daar, meent de liberaal. "Een van de belangrijkste redenen dat mensen die kampen verlaten en de levensgevaarlijke oversteek maken, is omdat ze daar moeten rondkomen met zeven dollar per maand. Als we dat optrekken kunnen ze hun leefomstandigheden in de kampen zelf verbeteren". (Belga/NSK)

Onze partners