Verhofstadt: 'Griekse regering verdient geen laatste kans, bevolking wel'

28/06/15 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:22

Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt roept Athene en de internationale schuldeisers op tot een afkoelingsperiode van drie maanden. Dat moet de weg vrijmaken voor een hervormingsprogramma en een structurele oplossing.

Verhofstadt: 'Griekse regering verdient geen laatste kans, bevolking wel'

Guy Verhofstadt (Open VLD) © BELGA

Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, roept Athene en zijn internationale schuldeisers op tot een afkoelingsperiode van drie maanden, nu de onderhandelingen over de Europese steun aan Griekenland zijn afgesprongen. De Griekse regering verdient geen laatste kans, maar de bevolking wel, vindt Verhofstadt.

'Referendum in koelkast'

Grieks minister van Financiën "Varoufakis en de leiders van de eurozone moeten weer tot hun zinnen komen", aldus Verhofstadt, beklemtonend dat iedereen verliest bij een Grexit. "De schuldeisers verliezen hun geld en de Griekse economie zal verder verkruimelen."

Athene moet het aangekondigde referendum in de koelkast stoppen, stelt de Belgische oud-premier voor. In combinatie met een afkoelingsperiode van drie maanden zou dat de weg moeten vrijmaken voor een grondig hervormingsprogramma en een structurele oplossing voor het Griekse schuldenprobleem. Nadien zou dan alsnog een referendum kunnen volgen.

Hervormingen

Nog volgens Verhofstadt zijn radicale hervormingen nodig in Griekenland. Die moeten onder meer "de corruptie en het cliëntelisme aanpakken", de kosten van de ambtenarij terugdringen, de markt opengooien voor ondernemers en de arbeidsmarkt flexibiliseren, besluit hij. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners