‘Verhaal van de Arabische revolutie is afgelopen’ (Assad)

Bashar al-Assad heeft in een interview met een Russische krant het westen gewaarschuwd voor een militaire operatie in zijn land.

In de Russische regimekrant Izvestija zegt Bashar al-Assad dat het verhaal van de Arabische revolutie afgelopen is. De westerse beschuldigingen over het gebruik van chemische wapens noemt hij ‘nonses’.

Volgens Rusland zou een militaire interventie in Syrië “uiterst zware” gevolgen hebben, maar in het westen groeit intussen de steun. Turkije is zelfs bereid een coalitie te vervoegen die zonder steun van de VN zou opereren.

“We zijn een onafhankelijke staat, en zijn niet van plan een marionet van het westen te worden”, zegt Assad in het interview. Dat hij chemische wapens gebruikt zou hebben tegen zijn tegenstanders, noemt hij dan weer “nonsens”. Hij verweet de VS dat ze eerst beschuldigt en dan pas op zoek gaat naar bewijzen.

‘Geen revolutie, maar terrorisme’

Nog volgens Assad is wat in Syrië gebeurt geen revolutie van het volk of roep om hervorming, maar gewoon terrorisme. Hij eiste een einde aan de wapensmokkel en het sturen van alsmaar nieuwe islamitische strijders. Hij wees er ook op dat Rusland zijn defensiecontracten met zijn land opvolgt. “Rusland bezorgt Syrië dat wat nodig is om het volk te beschermen.”

In een kort telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov gezegd dat een militaire interventie “zeer ernstige” gevolgen kan hebben. In een persbericht klinkt het dat Rusland “erg ongerust is” over de recente Amerikaanse uitspraken.

“Rusland roept op zich te onthouden van druk op Damascus, niet over te gaan tot provocaties en te proberen zorgen voor normale omstandigheden, zodat de VN-missie ter plaatse een nauwgezet en objectief onderzoek kan leiden”, aldus nog het communiqué.

Turkije wil deelnemen aan militaire missie

Intussen groeit internationaal de wil om toch in te grijpen. Ankara heeft laten weten dat zij willen deelnemen aan een militaire missie tegen Syrië, ook als daar binnen de Verenigde Naties geen consensus over bestaat.

In Groot-Brittannië worden intussen voorbereidingen getroffen voor een militaire operatie. De regering sluit niet langer uit om het parlement uit zomerreces te halen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft in een radio-interview gezegd dat “in de komende dagen” beslist wordt over een reactie uit het westen.

VN-inspecteurs onderweg

VN-inspecteurs zijn op weg naar de site waar volgens de rebellen het regime van president Assad vorige week een zware aanval met chemische wapens uitvoerde. Ze zijn vertrokken in een konvooi van vijf voertuigen, en worden begeleid door Syrische veiligheidstroepen. Dat melden ooggetuigen.

Granaten treffen buurt hotel VN-inspecteurs

Intussen laat de oppositie weten dat het regime opnieuw de regio heeft gebombardeerd die de VN-inspecteurs later op de dag zullen bezoeken. Twee granaten zouden bovendien afgevuurd zijn nabij het hotel in Damascus waar de VN-inspecteurs verblijven, meldt Reuters. Volgens de Algemene Commissie voor de Syrische Revolutie voerde het regeringsleger artillerieaanvallen uit op de wijk al-Ghoeta al-Scharkija, ten oosten van de hoofdstad Damascus.

Het officiële persagentschap Sana maakt dan weer melding van mortieren op het centrum van Damascus. Bij die beschietingen, die aan de rebellen worden toegeschreven, zijn volgens Sana drie gewonden gevallen.

Vergadering in Amman

Hoewel er officieel nog geen beslissing gevallen is, bekijken verschillende westerse landen, zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, hun opties om militair tussen te komen. Later op de dag start in de Jordaanse hoofdstad Amman een tweedaagse vergadering tussen de stafchefs van verschillende westerse landen en moslimlanden. Daar wordt gesproken over het conflict in Syrië. Volgens de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken was die ontmoeting al “verschillende maanden” voorzien. Onder meer Martin Dempsey, voorzitter van de stafchefs van het Pentagon, woont de vergadering bij. (Belga/Reuters/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content