Verenigde Staten tekenen bezwaar aan tegen tegenheffingen na eigen invoerheffingen

Amerikaans minister van Handel Robert Lighthizer. © Reuters

De Verenigde Staten hebben bezwaar aangetekend bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. Ze klagen de tegenmaatregelen aan die een reeks landen aankondigden, nadat de VS invoerheffingen op aluminium en staal hadden geactiveerd.

Amerikaans minister van Handel Robert Lighthizer maakte vandaag bekend dat de Verenigde Staten bij de WTO formeel bezwaar aantekenen tegen China, de Europese Unie, Canada, Mexico en Turkije.

De minister noemt de tegenheffingen illegaal.

De minister noemt de tegenheffingen van die landen illegaal. ‘De maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump nam, zijn volledig legaal en gerechtvaardigd volgens de Amerikaanse wetten en de internationale handelsregels’, klinkt het. ‘Maar in plaats van met ons samen te werken om een gemeenschappelijk probleem aan te pakken, hebben een aantal handelspartners ervoor gekozen te reageren met vergeldingsheffingen die ontworpen zijn om Amerikaanse werknemers, landbouwers en bedrijven te straffen.’

Heel wat landen trokken eerder al naar de WTO om te protesteren tegen de importheffingen die de Verenigde Staten in maart invoerden op staal en aluminium.

Partner Content