Verenigde Staten sluiten aanblijven Assad niet langer uit

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson tijdens een persconferentie samen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in Ankara, 30 maart2017. © Belga

Het is aan het Syrische volk om over de toekomst van de Syrische president Bashar al-Assad te beslissen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson donderdag op bezoek in Turkije gezegd.

Hij deed dat tijdens een persconferentie met zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu. Voor Washington, dat sinds het begin van het Syrische conflict van het opstappen van Assad een conditio sine qua non maakte, is de uitspraak van Tillerson een bocht van 180 graden.

De Secretary of State is in Turkije om, onder andere, plooien glad te strijken betreffende de kwestie-Syrië: in dat conflict steunen beide Navo-landen andere “rebellen”.

Voor de door het Westen en/of de soennitische Golfmonarchieën gesteunde oppositie(s) geldt vooralsnog dat alle vredesoverleg over Syrië moet beginnen met het ontslag van Assad. De uitspraak van Tillerson is, na twee maanden Trump in het Witte Huis, de eerste indicatie van hoe het Witte Huis post-Obama de Syrische knoop wil ontwarren.

Over de Turkse onvrede over de steun die Washington geeft aan de Syrische Koerden – “terroristen”, volgens Ankara – hield Tillerson zich op de persconferentie wijselijk op de vlakte. Zo luidde het dat Washington en Ankara het volledig eens zijn over “de noodzaak om IS te verslaan”, maar dat om dit te bereiken “moeilijke keuzes” gemaakt moeten worden.

Op zijn beurt bracht Cavusoglu het geval-Gülen weer ter sprake. Fethullah Gulen is een islamitische prediker die al jaren in de VS verblijft, geëvolueerd is van goede vriend tot aartsvijand van president Recep Tayyip Erdogan en die door Ankara ervan wordt beschuldigd, achter de mislukte staatsgreep van juli 2016 te zitten. Turkije wil dat Gülen wordt uitgeleverd.

Partner Content