Verenigde Staten gaan praten met Taliban

18/06/13 om 18:04 - Bijgewerkt om 18:04

Zowel de Verenigde Staten als de Afghaanse regering starten vredesonderhandelingen met de Taliban.

Verenigde Staten gaan praten met Taliban

© Reuters

De Verenigde Staten gaan praten met de Taliban. Dat liet het Witte Huis weten.

De aankondiging kwam er in het licht van het NAVO-besluit om alle veiligheidstaken in Afghanistan over te dragen aan de Afghaanse regering. De NAVO zal de Afghaanse troepen indien nodig nog wel bij operaties ondersteunen, maar deze niet meer plannen of leiden.

De Taliban maakte eerder bekend dat ze een politiek kantoor willen openen in Qatar om onderhandelingen mogelijk te maken. Later voegden ze daar aan toe dat het belangrijkste doel was, om 'Afghanen te ontmoeten'.

De Afghaanse president Hemid Karzai reageerde alvast positief: "Die gesprekken kunnen van start gaan zodra de Taliban daar hun politieke kantoor hebben geopend", zei hij.

Uitruil van gevangen

De Verenigde Staten hebben nadrukkelijk enkele voorwaarden gesteld, vooraleer ze beginnen te onderhandelen. Zo moeten de Taliban geweld afzweren, haar banden met al-Qaida verbreken en de Afghaanse grondwet respecteren.

Bronnen in het Witte Huis zeiden aan BBC dat er bovendien gesproken zal worden over de uitruil van gevangenen. Maar de eerste weken zal het overleg vooral aftastend zijn en wordt er nog geen grote doorbraak verwacht.

'Marionetten van de VS'

Karzai probeert al verschillende jaren vredesgesprekken met de rebellen op te starten. Daarvoor richtte hij de Hoge Raad voor de Vrede op. De Taliban, die de laatste jaren opnieuw terreinwinst boekten, weigerden tot dusver te onderhandelen met de regering, die ze beschouwen als "marionetten van de Verenigde Staten".

Onze partners