Verenigde Naties vrezen nieuwe vluchtelingenramp

03/11/16 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:05

Minstens 230 mensen zijn vermist nadat twee boten met vluchtelingen schipbreuk hebben geleden op de Middellandse Zee. Dat deelde de woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR donderdag in Rome mee. De Verenigde Naties vrezen voor opnieuw een vluchtelingentragedie.

Verenigde Naties vrezen nieuwe vluchtelingenramp

Bijna exact een jaar geleden, in beter weer, werden deze vluchtelingen voor de kust van Lampedusa opgepikt © REUTERS

UNHCR-woordvoerder Carlotta Sami zei donderdag dat een boot met ongeveer 140 migranten woensdag voor de kust van Libië gezonken is. Minstens 110 opvarenden kwamen om het leven of worden vermist, 29 mensen werden gered. De reddingswerkers troffen twaalf lijken aan op de rubberboot, die half leeggelopen was. Een tweede schipbreuk, met ongeveer 125 vermisten volgens twee overlevenden, kon niet bevestigd worden door de Italiaanse kustwacht.

Sinds het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije proberen er steeds minder vluchtelingen in Europa te geraken via de Turks-Griekse route. Steeds meer mensen wagen de oversteek via Libië naar Italië. Dit jaar zouden volgens The Guardian al bijna 160.000 mensen die overtocht overleefd hebben. 1 op de 47 haalt het niet, benadrukt de UNHCR, die het een gevaarlijke zeeroute noemt.

Tot dusver zijn er 4.220 vluchtelingen opgekomen bij hun oversteek over de Middellandse Zee. Dat meldt Leonard Doyle, woordvoerder bij de Internationale Organisatie voor Migratie. Het is een triest record: in heel 2015 vonden 3.771 mensen de dood tijdens de tocht. (BELGA/JVL)

Onze partners