Verenigde Arabische Emiraten sturen grondtroepen naar Syrië

08/02/16 om 10:07 - Bijgewerkt om 10:08

Na Saudi-Arabië zijn ook de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bereid om grondtroepen te sturen naar Syrië in de strijd tegen de terreurgroep IS. Dat meldt Al Jazeera.

Verenigde Arabische Emiraten sturen grondtroepen naar Syrië

© AFP

'Om een echte strijd tegen IS te kunnen voeren, zijn grondtroepen essentieel.' Al benadrukt de minister van Buitenlandse Zaken (VAE), Anwar Gargash, dat het niet gaat over duizenden manschappen. Volgens Gargash is het aan de VS om de leiding van deze coalitie op zich te nemen.

Afgelopen week liet ook Saudi-Arabië weten te willen deelnemen aan grondoperaties in Syrië. 'Als er een wil is van de coalitie om een grondoperatie te lanceren, dan zullen wij daar op een positieve manier aan deelnemen', klonk het. Een beslissing die op enthousiasme kon rekenen van de Amerikanen. Deze week organiseren zij in Brussel een bijeenkomst van de Defensieministers van de 26 landen van de coalitie plus de bevoegde Iraakse minister. De Amerikanen zullen pogen ook andere partners over de streep te trekken om hun inzet in Syrië te verruimen.

'Sturen Saudi's terug in doodskisten'

Het Syrische regime reageerde onmiddellijk met harde taal op de beslissing van de Golfstaten. 'Een grondinterventie in ons land zonder de goedkeuring van de overheid, wordt beschouwd als een agressieve daad en zal dan ook op gepaste wijze beantwoord worden. Buitenlandse strijders zullen terug naar hun vaderland keren in houten doodskisten', aldus Walid al-Muallem de Syrische minister voor Buitenlandse Zaken.

'Je kan het leuk vinden of niet, maar onze gebiedsuitbreiding toont aan dat we het einde van de crisis naderen. Het wordt tijd de rebellen bij zinnen komen en hun wapens neerleggen.'

De vredesgesprekken over Syrië werden afgelopen week opgeschort in de Zwitserse stad Genève wegens gebrek aan resultaat. (AVE)

Onze partners