Verenigd Koninkrijk

22/05/14 om 06:41 - Bijgewerkt om 06:41

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Lid sinds: 1973

Aantal parlementszetels: 73

19% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Buiten de UK Independence Party van Nigel Farage zijn de partijen redelijk onzichtbaar. Labour positioneert zich vooral in functie van de belangrijke nationale verkiezingen van volgend jaar. De Conservatieven zijn niet echt geïnteresseerd in Europese verkozenen.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Het is onmogelijk uit te maken of Groot-Brittanië er voordeel bij heeft om in de Europese Unie te blijven. Je kan nu eenmaal niet weten wat er gebeurd zou zijn zonder EU-lidmaatschap. Grote bedrijven, zoals Nissan en Ford, zeggen dat EU-lidmaatschap absoluut onontbeerlijk is. Kleinere bedrijven vinden dan weer dat er teveel Europese regels zijn die hen belemmeren. Het is ook afwachten of de bankenunie de aanwezigheid in The City zal beïnvloeden. Ik denk niet dat er één antwoord op de vraag bestaat.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

UKIP leidt in de peilingen, en lijkt de wind in de zeilen te hebben. Farage is erin geslaagd een eurosceptisch discours te combineren met sterke anti-migratiestandpunten. Dat slaat aan bij een groot deel van het Britse publiek.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Er is voor de EU maar één prioriteit: economische groei. Europa heeft de voorbije jaren fors moeten bezuinigen, maar daar vind je bij Europese leiders steeds minder draagvlak voor.

(Iain Begg, London School of Economics)