Verdwijning Saoedische journalist brengt Riyad in nauwe schoentjes

Vrienden van Khashoggi protesteren voor het Saoedische consulaat in Istanboel. © Reuters

De regeringskritische journalist Jamal Khashoggi zou zijn vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel, op bevel van het Saoedische koningshuis.

Saoedi-Arabië had volgens The Washington Post plannen gesmeed om de 59-jarige regeringskritische journalist Jamal Khashoggi gevangen te nemen en te verhoren, of zelfs te doden. De krant wijst daarvoor op informatie van de Amerikaanse geheime diensten, die communicatie tussen Saoedische regeringsvertegenwoordigers hebben onderschept. Volgens The New York Times is Khashoggi vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel, op bevel van het Saoedische koningshuis.

Jamal Khashoggi is vermist sinds 2 oktober, toen hij het Saoedische consulaat binnenging. Hij ging er documenten ophalen voor zijn huwelijk met zijn Turkse verloofde. Zijn verdwijning wordt in de VS met argusogen gevolgd. Hij woonde daar in een zichzelf opgelegd ballingschap en schreef artikels voor The Washington Post.

Voor zijn verdwijning onderschepten de Amerikaanse inlichtingendiensten communicatie tussen Saoedische functionarissen. Een bron meldt aan The Washington Post dat de functionarissen het hadden over een plan om de journalist gevangen te nemen. Ze wilden hem terug naar Saoedi-Arabië lokken en hem daar oppakken, aldus de bron aan de krant. Het is niet duidelijk of ze hem wilden ondervragen of hem doden. Ook is het niet geweten of de VS hem hebben gewaarschuwd.

The Washington Post schrijft dat een groep Saoedische mannen de journalist opwachtten in het consulaat. Ze kwamen in de ochtend van 2 oktober aan uit Riyad, meldden zich aan bij twee internationale hotels in Istanboel en reden daarna naar het consulaat. Tegen het einde van de dag verlieten de 15 mannen het land opnieuw, op vliegtuigen naar Caïro en Dubai.

In stukken gesneden

The New York Times meldt dat een team uit Saoedi-Arabië Khashoggi in het consulaat vermoordde, op bevel van het Saoedische koningshuis. De journalist zou zijn omgebracht binnen de twee uur na zijn aankomst op het consulaat. Het team zou zijn lichaam in stukken hebben gesneden.

Turkse veiligheidsbronnen concluderen dat de moord gebeurde in opdracht van het hoogste niveau, omdat enkel de hoogstgeplaatste leiders zo’n grote en complexe operatie kunnen bevelen.

De Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten, prins Khalid bin Salman, wees eerder al berichten als zouden de Saoedische autoriteiten de journalist hebben opgepakt of vermoord, van de hand en bestempelde ze als “kwaadaardige lekken en wrede geruchten”. De berichten zijn “absoluut vals en ongefundeerd”.

Khashoggi uitte meermaals kritiek op de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, onder meer voor de oorlog in Jemen waar een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië ingrijpt tegen de sjiitische Houthi-rebellen.

In Turkije is vrijdag een Saoedische delegatie aangekomen die samen met de Turkse autoriteiten de verdwijning van Khashoggi gaat onderzoeken. Het Saoedische team landde in Ankara en heeft komend weekend verscheidene ontmoetingen gepland met de Turkse autoriteiten.

Zakendeals

De Britse miljardair en Virgin-baas Richard Branson bevriest ondertussen verscheidene zakendeals met Saoedi-Arabië. Het gaat om de samenwerking van Branson in twee toeristische projecten en een mogelijke Saoedische investering in twee ruimtevaartbedrijven van Virgin. De opschorting komt er in afwachting van meer duidelijkheid over het lot van Khashoggi.

Vanuit Londen is donderdag gewaarschuwd voor “ernstige gevolgen” als blijkt dat de Saoedi’s verantwoordelijk zijn voor de verdwijning van de journalist. ‘Onze vriendschap en partnerschappen zijn gebaseerd op gemeenschappelijke waarden’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. ‘De Saoedi’s zeggen dat de beschuldigingen niet kloppen, dus waar is Khashoggi?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content