Verdragswijziging voor permanent noodfonds eurolanden

16/12/10 om 18:47 - Bijgewerkt om 18:47

De Europese staats- en regeringsleiders hebben donderdag in Brussel een kleine wijziging van het verdrag van Lissabon goedgekeurd.

In Brussel hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders donderdagavond ingestemd met een kleine wijziging aan het verdrag van Lissabon om de oprichting van een permanent noodfonds voor eurolanden mogelijk te maken.

Aan het verdrag worden twee zinnen toegevoegd met het oog op een permanent stabiliseringsmechanisme voor de eurozone. De komende drie maanden is het aan de andere Europese instellingen om een advies over de verdragswijziging te formuleren.

De wijziging zou dan in maart volgend jaar goedgekeurd worden, waarna de lidstaten tot eind 2012 de tijd krijgen om de beslissing te bekrachtigen. Begin 2013 zou de wijziging van kracht moeten worden.

Vervangt tijdelijk fonds

De kleine wijziging van het verdrag van Lissabon (waarop Duitsland aandrong) moet de oprichting van een permanent noodfonds voor de eurozone mogelijk maken ter vervanging van het huidige tijdelijk fonds van zowat 750 miljard euro.

Het noodfonds zal eurolanden kunnen bijstaan als ze financieel in de problemen zouden komen.

De fundamenten voor de eigenlijke oprichting van het permanent stabiliseringsmechanisme hebben de EU-ministers van Financiën al in november vastgelegd. De Europese Commissie en de ministers van Financiën van de eurozone zullen het nieuwe mechanisme de komende maanden verder uitwerken.

Lees meer over:

Onze partners