Verdachte kunstroof Rotterdam aangehouden

04/03/13 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

In het Nederlandse Rotterdam is een negentienjarige Roemeense vrouw gearresteerd. Midden oktober werden uit de Kunsthal in Rotterdam zeven waardevolle schilderijen geroofd en zij wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn bij het onderbrengen van die werken.

Tijdens de nacht van 15 op 16 oktober vorig jaar verdwenen uit de Kunsthal in Rotterdam zeven schilderijen van kunstenaars als Picasso, Matisse en Monet. Veel van de werken zijn meer dan een miljoen euro waard.

Na deze roof zijn de schilderijen vermoedelijk direct naar een woning in Rotterdam gebracht. "Daar zijn de doeken waarschijnlijk van de lijsten afgehaald en overgebracht naar Roemenië", meldt de politie. "De 19-vrouw die we vandaag hebben aangehouden verbleef in die woning."

Vier verdachten gevat
De Nederlandse politie bracht al veel in kaart. Ze keken onder meer tientallen uren naar camerabeelden van de Kunsthal en beelden van camera's uit de ruime omgeving. Twee mannen kwamen naar voren als mogelijke verdachten en werden aangehouden in Roemenië. Daar zit ook nog een derde verdachte vast.

Waar de schilderijen zelf zijn, is nog altijd niet geweten. Al is de kans klein dat ze zijn doorverkocht, gestolen kunst is zo goed als onverkoopbaar. Niemand wil ermee in aanraking komen. Al kan het natuurlijk dat iemand opdracht gaf tot de roof, maar dan hangen ze nu waarschijnlijk ergens aan een muur en duiken ze nooit op zolang iedereen zwijgt. (CM) Bekijk in de fotoslider hierboven alle gestolen werken

Lees meer over:

Onze partners